Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
Il Milione, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Мемоари/спомени
Жанр
Характеристика
Оценка
4,2 (× 5 гласа)

Информация

Корекция
vasko_dikov (2011 г.)
Корекция
NomaD (2012 г.)

Издание:

Марко Поло. Милионът

Държавно издателство „Отечество“, 1986

Редактор: Лъчезар Мишев

Художествено оформление: Юли Минчев

Художествен редактор: Йова Чолакова

Технически редактор: Иван Андреев

Коректор: Елисавета Караминкова

Пътепис

Версия на съвременен италиански език и бележки от Джорджо Тромбета-Панигади

История

  1. — Добавяне

76. Дванадесет министри за управлението на държавата

Великият хан е поверил на дванадесет министри[1] отговорността за управлението на тридесет и четирите провинции в империята. Сега ще ви обясня по кой начин.

Трябва да знаете, че тези дванадесет висши чиновници живеят в един дворец на столицата, който е голям и красив, със зали и голям брой стаи.

Всяка провинция в империята си има свой съдия и различни канцеларисти, които се намират в двореца. Съдиите и канцеларистите се грижат за управлението на провинцията, която представят, и действуват от своя страна под юрисдикцията и заповедите на дванадесетте министри. Министрите са тези, които избират тези висши чиновници — избират най-добрите по своя преценка и ги представят на Великия хан. Императорът утвърждава назначението им и връчва на всекиго златните плочи, символ на тяхната власт.

Министрите са, които решават как да бъде използувана войската, кога и къде трябва да се намеси според волята и заповедите на императора. С други думи, всичко, което засяга управлението на провинциите на империята, зависи от дванадесетте министри, които образуват Висшия дворцов съвет на Великия хан, наречен така, защото има най-широка власт за управление.

Няма да изброявам по име тридесет и четирите провинции, защото за тях ще говоря по-нататък в тази книга; затова пък искам да обясня създадената от Великия хан система да изпраща посланията си във всички провинции на империята.

Бележки

[1] Нещо като съвет на министрите, натоварен от императора с управлението на империята.