Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
Il Milione, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Мемоари/спомени
Жанр
Характеристика
Оценка
4,2 (× 5 гласа)

Информация

Корекция
vasko_dikov (2011 г.)
Корекция
NomaD (2012 г.)

Издание:

Марко Поло. Милионът

Държавно издателство „Отечество“, 1986

Редактор: Лъчезар Мишев

Художествено оформление: Юли Минчев

Художествен редактор: Йова Чолакова

Технически редактор: Иван Андреев

Коректор: Елисавета Караминкова

Пътепис

Версия на съвременен италиански език и бележки от Джорджо Тромбета-Панигади

История

  1. — Добавяне

50. Град Каракорум

Каракорум[1] е град с три мили периметър. Оттук тръгнал първият владетел[2] на татарите, когато решил да завоюва други страни. Ще ви разкажа историята на татарския народ и как те успели да завоюват света.

Татарите живеели на север, в Манджурия, област, в която много вали и където няма много градове и села, но полетата са богати на пасбища и вода. Населението не било независимо и плащало данък на онзи цар, когото французите наричали Престе Джовани[3], чиято мощ била призната в целия свят. Данъкът бил едно животно от всеки десет притежавани. Но така се случило, че татарите нараснали много на брой и когато Престе Джовани установил, че тъй бързо се размножават, разбрал, че нещата стават опасни за него. Тогава решил да ги раздели и изпрати в различни области, за което изпратил един свой генерал да изпълни заповедта му. Като научили това, татарите много се натъжили; събрали се всички, поели на път, насочвайки се към пустините на север, толкова надалеч, че Престе Джовани да не може да ги достигне. Това бил техният бунт, за да не му плащат повече данък. По ония места те останали много години.

Бележки

[1] В долината на река Яркант; столица на Монголската империя до 1260 г., когато столицата била преместена в Пекин.

[2] Чингис хан.

[3] С това име в средновековна Европа наричали един легендарен християнски владетел, чието царство било някъде в Индия, според други — в Централна Азия, а според трети — в Етиопия. Според Марко Поло монголите, които плащали данък на този владетел, се разбунтували и се освободили от негова власт. Чингис хан сразил и убил Престе Джовани в 1203 г. Един негов потомък, крал Джорджо, царувал още по времето на Марко Поло като васал на Великия хан.