Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
Il Milione, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Мемоари/спомени
Жанр
Характеристика
Оценка
4,2 (× 5 гласа)

Информация

Корекция
vasko_dikov (2011 г.)
Корекция
NomaD (2012 г.)

Издание:

Марко Поло. Милионът

Държавно издателство „Отечество“, 1986

Редактор: Лъчезар Мишев

Художествено оформление: Юли Минчев

Художествен редактор: Йова Чолакова

Технически редактор: Иван Андреев

Коректор: Елисавета Караминкова

Пътепис

Версия на съвременен италиански език и бележки от Джорджо Тромбета-Панигади

История

  1. — Добавяне

53. Битката

Осведомен, че Чингис хан се кани да го нападне, Престе Джовани слязъл в равнината с хората си и спрял на десет мили от неприятелския стан. Строени в равнината Тандук, двете войски отпочинали, за да са бодри в деня на сражението. Чингис хан накарал да повикат дворцовите астролози, християни и мюсюлмани, и поискал да научи от тях кой от двамата съперници ще победи.

Тогава християнските астролози взели една пръчка, счупили я по средата и я разделили на две, като едната част поставили по посока на Чингис, а другата — по посока на Престе Джовани. На едната половина написали името на първия, а на другата — името на втория. После казали: „Онази половина от пръчката, която отиде при другата, ще посочи победителя“. Чингис хан казал, че тъкмо това иска да научи, и то час по-скоро. Християнските астролози взели книгата на псалмите, прочели няколко стиха, произнесли молитви и магически формули. И ето че пръчката, на която било написано името на Чингис, се качила върху другата и това видели всички присъствуващи. Чингис хан бил щастлив, защото повярвал на християните. Затова пък мюсюлманските астролози не могли нищо да кажат. След този ден войските се приготвили за боя, който наистина бил най-ужасният и свиреп от всички битки дотогава.

И двамата съперници понесли страхотни загуби, но накрая Чингис хан победил. Престе Джовани умрял в боя и от този ден цялото му царство преминало в ръцете на Чингис хан, който след тази паметна победа царувал още шест години и завоювал още много провинции. След тези шест години бил ранен от стрела в коляното, докато се намирал в крепостта Каджим, и умрял от тази рана[1]. Това било голямо нещастие, защото бил храбър и мъдър човек.

Сега, след като ви разказахме как Чингис хан станал първият владетел на всички татари и как сразил Престе Джовани, ще ви говорим за нравите на този народ и неговите навици.

Бележки

[1] Чингис хан не умрял шест години след победата си над Престе Джовани, а през 1227 г.