Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
Il Milione, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Мемоари/спомени
Жанр
Характеристика
Оценка
4,2 (× 5 гласа)

Информация

Корекция
vasko_dikov (2011 г.)
Корекция
NomaD (2012 г.)

Издание:

Марко Поло. Милионът

Държавно издателство „Отечество“, 1986

Редактор: Лъчезар Мишев

Художествено оформление: Юли Минчев

Художествен редактор: Йова Чолакова

Технически редактор: Иван Андреев

Коректор: Елисавета Караминкова

Пътепис

Версия на съвременен италиански език и бележки от Джорджо Тромбета-Панигади

История

  1. — Добавяне

19. Завоюването на Баудак

В големия град Баудак[1] се намира резиденцията на халифа на мюсюлманите[2] от цял свят, тъй както в Рим е папата на всички християни.

През града преминава широка река, която е плавателна до Индийския океан и по която се движат напред-назад търговци със своята стока. От Баудак до океана, все по течението на реката, има осемнадесет дни път. Търговците, пътуващи за Индия, се спускат по нея чак до град Кизи[3] и оттук навлизат в Индийския океан. Между Баудак и Кизи, все на реката, се намира друг един град на име Баскра[4]. Палмовите гори в неговата околност дават най-хубавите фурми в света. Баудак е прочут също така със своите златотъкани копринени платове, везани с рисунки на птици и животни. Той наистина е бляскавият и важен град на провинцията. Халифът[5], който живеел там, притежавал най-голямото съкровище от злато, сребро и скъпоценни камъни, които някога човек е имал. През 1255 г. татарският принц Алау, брат на сегашния владетел, сбрал мощна войска, нападнал Баудак и го превзел.

Военната операция била величава, защото Баудак бил защитен от сто хиляди конници, без да се брои пехотата.

Когато Алау завладял града, намерил съкровището на халифа: кула, пълна със злато и сребро. Толкова богатство на едно място никой дотогава не бил намирал. Учуден, татарският цар попитал халифа защо е събрал такова огромно богатство, какво смятал да прави с него и защо при такова богатство на свое разположение не се е постарал да наеме силна войска, която да защити него, хората и земите му. Халифът не знаел какво да му отговори, тогава Алау му казал:

„След като явно ти толкова много обичаш съкровището си, искам да ти го дам да го изядеш“, след което го затворил в една кула, заповядал да не му дават нищо за пиене и ядене и добавил: „А сега се засити с твоето съкровище“. Четири дни след това халифът бил намерен мъртъв. Много по-добре щяло да бъде, ако похарчел богатството, за да защити земите си! След него градът нямал друг халиф.

За Баудак бихме могли още много да ви разкажем, но нека спрем дотук и да поговорим за красивия град Торис.

Бележки

[1] Багдад, столица на халифата на Абасидите, който се простира от Средиземно море до река Инд. Основан през 762 г. от халифа Алман-гуз.

[2] Тигър.

[3] Кишъм, град-остров в началото на Персийския залив.

[4] Басра, на устието на Шат ел-Араб и пристанище на Багдад.

[5] Последният халиф на Багдад, Мостазим. Градът бил завладян от татарите и плячкосван в продължение на седем дни; загинали 800 хиляди души и по-голямата част от джамиите и дворците била разрушена.