Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
Il Milione, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Мемоари/спомени
Жанр
Характеристика
Оценка
4,2 (× 5 гласа)

Информация

Корекция
vasko_dikov (2011 г.)
Корекция
NomaD (2012 г.)

Издание:

Марко Поло. Милионът

Държавно издателство „Отечество“, 1986

Редактор: Лъчезар Мишев

Художествено оформление: Юли Минчев

Художествен редактор: Йова Чолакова

Технически редактор: Иван Андреев

Коректор: Елисавета Караминкова

Пътепис

Версия на съвременен италиански език и бележки от Джорджо Тромбета-Панигади

История

  1. — Добавяне

7. Братята Поло в град Ака

След като напуснали Лаяс, те пристигнали в Ака[1] през месец април 1272 г.[2] и тук научили, че папа Климент IV е умрял.

Тогава Матео и Николо Поло направили посещение на папския нунций за египетските земи, Тебалдо да Пиаченца[3] който се намирал в онзи град и който бил човек с голямо достойнство и авторитет. Когато двамата братя му съобщили причината, поради която отивали при папата, нунцият останал дълбоко поразен, съзнавайки, че това посланичество е събитие от изключителна важност и значение за цялото християнство. Посъветвал ги да спрат и да изчакат избирането на новия папа, което щяло да стане безспорно скоро, и така да доведат докрай получената заръка.

Като чули това, двамата братя решили междувременно да отидат във Венеция, за да видят отново семействата си; и така заминали от Ака, минали през Негропонте[4] и оттук пристигнали във Венеция.

У дома Николо Поло разбрал, че жена му е починала и петнадесетгодишният му син Марко е останал сам[5]: същият Марко Поло, за когото се разказва в тази книга.

Двамата братя Николо и Матео останали две години във Венеция да чакат избора на новия папа[6].

Бележки

[1] Ака или Ако, град в днешен Израел, разположен на Средиземно море. През 1104 г. кръстоносците го отнели от арабите и го нарекли Свети Йоан Акърски.

[2] Погрешно: отнася се за 1269 г.

[3] Тебалдо Висконти да Пиаченца, станал папа под името Грегорий X през 1271 г.

[4] Евбея, най-големият остров на Гръцкия архипелаг в Егейско море; останал под венецианско управление от 1210 г. до 1469 г.

[5] Двамата братя напуснали Венеция през 1260 г., за да отидат в Константинопол при големия си брат Андреа, който имал в този град търговска кантора.

[6] Конклавът за избор на нов папа след смъртта на Климент IV траял три години, до 1271 г., когато бил избран Грегорий X.