Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
Il Milione, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Мемоари/спомени
Жанр
Характеристика
Оценка
4,2 (× 5 гласа)

Информация

Корекция
vasko_dikov (2011 г.)
Корекция
NomaD (2012 г.)

Издание:

Марко Поло. Милионът

Държавно издателство „Отечество“, 1986

Редактор: Лъчезар Мишев

Художествено оформление: Юли Минчев

Художествен редактор: Йова Чолакова

Технически редактор: Иван Андреев

Коректор: Елисавета Караминкова

Пътепис

Версия на съвременен италиански език и бележки от Джорджо Тромбета-Панигади

История

  1. — Добавяне

147. Индийските острови

Като се плава петстотин мили на запад[1] от брега на Кесмакоран, се стига до един остров, наречен Мале[2] и населен с покръстени християни, които строго спазват повелите на Стария завет. Например въздържат се да правят любов с бременни жени или с жени, родили наскоро. На този остров не живеят жени, те се намират на друг остров, наречен Фемеле, на около тридесет мили от Мале. Мъжете отиват във Фемеле, населен само с жени, и остават с тях три месеца в годината, после се връщат в Мале, където прекарват останалите девет месеца.

Най-добрата и скъпа амбра[3], която съществува на света, се намира на остров Фемеле. Местното население живее от ориз, месо и мляко. Мъжете са опитни рибари; те сушат рибата, за да имат през цялата година. Нямат цар, който да ги управлява. Единствената власт, която признават, е тази на един епископ; от своя страна той е подчинен на архиепископа на Скара[4].

Бележки

[1] Тук Марко Поло започна едно дълго отклонение, което ни завежда до бреговете на Африка; тази част съдържа сведения за места, които той не е посетил, но е чул да се говори за тях.

[2] Описанието на тези острови (на френски означават мъжки и женски) и на обитателите им се свързва с легендите за Царството на амазонките. Оприличаването им с островите Курия Мурия не е доказано.

[3] От арабски анбар, сиреч сив кехлибар, спермацетово вещество, което се съдържа в една жлеза на кашалотите. Има миризма на мухъл и се използува в парфюмерийната промишленост.

[4] Остров Сокотра, срещу Африканския рог. В продължение на няколко века бил владение на императорите на Етиопия, днес е част от Южен Йемен.