Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
Il Milione, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Мемоари/спомени
Жанр
Характеристика
Оценка
4,2 (× 5 гласа)

Информация

Корекция
vasko_dikov (2011 г.)
Корекция
NomaD (2012 г.)

Издание:

Марко Поло. Милионът

Държавно издателство „Отечество“, 1986

Редактор: Лъчезар Мишев

Художествено оформление: Юли Минчев

Художествен редактор: Йова Чолакова

Технически редактор: Иван Андреев

Коректор: Елисавета Караминкова

Пътепис

Версия на съвременен италиански език и бележки от Джорджо Тромбета-Панигади

История

  1. — Добавяне

120. Провинция Фуджиу

След като оставим последния град на Куинсай зад себе си, влизаме в царството Фуджиу[1]. Страната се простира на югоизток в продължение на шест дни път. Жителите на тази държава са поданици на Великия хан и будисти; живеят от търговия и занаяти, затова са богати и разполагат с всичко, особено с джинджифил и галанга[2]. Толкова много е джинджифилът, че с едно венецианско гросо могат да се купят осем либри. В страната расте едно странно растение, което много прилича на шафрана. Ядат месото на всякакъв вид животни, дори човешко, което смятат за отлично, стига човекът да не е умрял от болест.

Когато тръгнат на война, стрижат косите си ниско и рисуват на лицето си син знак, нещо като стрела. Те са едни от най-жестоките същества на света, убиват и пият кръвта на убитите, после ги изяждат, затова не им трябва да ходят на лов.

На половината път в направлението, което споменах, се намира големият и богат град Кунлинфу[3]. В него има три моста с мраморни колони, по-красиви от които не съм виждал; мостовете са дълги една миля и широки повече от осем крачки[4], изработката им е изящна и много скъпа.

Жителите са предимно търговци и занаятчии, имат много коприна, джинджифил и нард. Жените са много красиви.

По полето се виждат кокошки, които по тялото си нямат пера, а козина, сякаш са котки; те са черни, снасят яйца като нашите кокошки, но още по-вкусни[5].

През шестте дни път, нужни, за да се прекоси страната, срещаме много градове и села; петнадесет дни по-нататък има едно селище, Ункуен[6], където се произвежда много захар, предимно за двора на Великия хан. След тези петнадесет мили стигаме до големия и прочут град Фуджиу, столица на едно от деветте царства на Манжди.

Бележки

[1] Китайската провинция Фудзян.

[2] Също като лавандата ароматично растение, подобно на валериана, използувано в парфюмерийната промишленост. В Китай се използува като стимулиращо, лечебно средство.

[3] Днешен Дзян-оу, във Фудзян.

[4] Дълги около 1700 м. и широки 14 м.

[5] Тази порода кокошки, произхождащи от Китай, Япония и Азиатския югоизток, била внесена в Европа през средата на 1800 г.

[6] Днес Нанпин, в долината на река Мин, все във Фудзян.