Мери-Ан Галахър
Мечтани туристически дестинации (7) (Незабравими места от цял свят)

Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
Dream Destinations, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Научнопопулярен текст
Жанр
Характеристика
Оценка
5 (× 2 гласа)

Информация

Сканиране, корекция, форматиране
analda (2023)

Издание:

Автор: Мери-Ан Галахър

Заглавие: Мечтаните туристически дестинации

Преводач: Илия Илиев

Година на превод: 2010 (не е указана)

Език, от който е преведено: английски (не е указано)

Издание: първо

Издател: Сиела софт енд паблишинг АД

Град на издателя: София

Година на издаване: 2010

Тип: научнопопулярен текст

Националност: английска

Редактор: Нина Симеонова

ISBN: 978-954-28-0770-4

Адрес в Библиоман: https://biblioman.chitanka.info/books/18391

История

  1. — Добавяне

Долината на Лоара

22_loara.jpg

координати 47° 23’ с.ш./0° 42’ и.д.

местоположение Централна Франция

изграждане повечето от замъците датират от 16 в.

площ ок. 22 000 км:

официален език френски

валута евро

Туристическа информация

Кога да отидете там: Избягвайте периода от средата на юли до края на август, когато районът се препълва с чуждестранни туристи и с летуващи тук французи.

На какво да обърнете внимание: Вината на района, приготвени от сортовете шенен блан, совиньон блан и мелон дьо бургон.

Полезни съвети: Долината на Лоара е обширен район, така че си изберете за изходни бази при обиколките няколко от живописните градчета като Тур и Орлеан.

 

Голямата река Лоара тече величествено през широка и покрита с растителност долина на юг от Париж, изпълнена с овощни градини и лозя. Бреговете на реката са осеяни с десетки прекрасни замъци, които представляват приказна гледка. Някога тук се издигали повече от 300 замъка, но днес са оцелели по-малко от 50. Повечето от тях са построени през 16 в., като в някои случаи сградите са останки от укрепените жилища на техните собственици. Прекрасната архитектура и великолепните паркове са свидетелство за идеалите на Ренесанса, когато ослепителният френски двор е обект на завист от страна на цяла Европа.

23_shambor.jpgШамбор е най-големият от замъците в долината на Лоара и един от най-красивите. Въпреки неговия блясък и разкош, Франсоа I прекарва тук само няколко седмици и така и не довършва строителството му.

Шато дьо Шамбор е най-впечатляващият от всички замъци по долината на Лоара. Той се издига като мираж сред гъста гора. Построен е по заповед на първия ренесансов крал на Франция — Франсоа I (1494–1517), известен с хуманистичните си идеи и с меценатство в областта на изкуствата. Замъкът е построен по модели от Ранния италиански ренесанс, издигащи се в Северна Италия. Според някои изследователи автор на архитектурния проект на сградата принадлежи на Леонардо да Винчи, който е поканен във френския двор от крал Франсоа. Замъкът притежава 426 стаи и 77 стълбища, най-необикновеното, от които е във формата на двойна спирала, изградено е от мрамор и представлява един от шедьоврите на целия комплекс.

С цялата си пищност Шато дьо Шамбор е само един от великолепните проекти, реализирани по времето на Франсоа I.

Детството на краля преминава в Шато д’Амбоаз — крепост от 8 в., трансформирана в готически замък по времето на Шарл VIII (1470–1498). През първите години от управлението на Франсоа I замъкът достига зенита на своята пищна украса. Самият Леонардо да Винчи отседнал на 500 метра от тук в голямото имение Кло Люсе, което било свързано с подземен тунел със замъка. Според една легенда художникът издъхнал в ръцете на френския крал. По-късните собственици на двореца, неспособни да поддържат грандиозното съоръжение, са принудени да разрушат някои негови крила. Дори и в умален вид, днес замъкът продължава да предизвиква възхищение с вида си, кацнал на една издадена скала над Лоара.

Историята на Шато д’Амбоаз прилича на тази на Шато дьо Блоа — замък, построен още през 9 в., но преустроен от Шарл д’Орлеан и след това от сина му Луи XII (1462–1515). Франсоа I добавя ренесансово крило, снабдено с великолепно ренесансово стълбище. Шотландската кралица Мери Стюарт израства тук, а нейната свекърва интригантка, Катерина Медичи, предпочита това място пред всички останали кралски резиденции. В замъка е запазен кабинетът, в който кралицата майка държала отровите, с които премахвала своите съперници.

24_shenonso.jpgНай-романтичният от всички оцелели до днес замъци по долината на Лоара е Шенонсо. Елегантните му форми се мият от водите на р. Шер и са поддържани от множество изящни арки. Строителството му е поръчано от Тома Бойе, шамбелан на френския крал Шарл VIII, през 1515 г. Тук той и съпругата му Катрин редовно посрещат гости от царстващата фамилия.

Прекрасният ренесансов замък Шато д’Азай льо Ридо, построен между 1515 и 1527 г., е още една от перлите на долината на Лоара. Архитектурата му представлява съчетание на френски и италиански стил. Строителството е поръчано от Жил Бертело, ковчежник на Франсоа I. След като финансистът бил обвинен в злоупотреби, кралят конфискувал замъка му. Потъналият впоследствие в забрава дворец придобил нова известност като любимо място за писателите и художниците романтици от 19 в.

25_poatie.jpgЗамъкът край Шенонсо принадлежал на Диан дьо Поатие — любовница на Анри II, която се погрижила за украсата на крайречния си дом. За целта поръчала да построят издигнат върху арки покрит мост на р. Шер, по който се стигало до другия бряг.