Мери-Ан Галахър
Мечтани туристически дестинации (1) (Незабравими места от цял свят)

Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
Dream Destinations, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Научнопопулярен текст
Жанр
Характеристика
Оценка
5 (× 2 гласа)

Информация

Сканиране, корекция, форматиране
analda (2023)

Издание:

Автор: Мери-Ан Галахър

Заглавие: Мечтаните туристически дестинации

Преводач: Илия Илиев

Година на превод: 2010 (не е указана)

Език, от който е преведено: английски (не е указано)

Издание: първо

Издател: Сиела софт енд паблишинг АД

Град на издателя: София

Година на издаване: 2010

Тип: научнопопулярен текст

Националност: английска

Редактор: Нина Симеонова

ISBN: 978-954-28-0770-4

Адрес в Библиоман: https://biblioman.chitanka.info/books/18391

История

  1. — Добавяне

Въведение​

1_nachalo.jpg
2_karta.jpg

В тази книга са представени 50-те най-известни забележителности на света, много от които са включени в списъка на ЮНЕСКО за опазване на природното и културното наследство на планетата. Като туристически дестинации те са пръснати по цялото земно кълбо — от най-северния град на Земята, където Северното сияние озарява зимното небе, до аржентинската Тиера дел Фуего, разположена в най-южния край на нашия свят.

От най-старите творения на човека, запазени до днес, сме включили праисторическия каменен кръг при Стоунхендж, който се издига в обширното поле на Солсбъри вече над 5000 години, както и невероятния розов каменен град Петра, изсечен преди две хилядолетия в пясъчниковата фасада на пустинен каньон. Още по-стари са руините при Тива (днешен Асуан), столицата на древен Египет по време на Новото царство, издигната край бреговете на великата река Нил през 16 в. пр.Хр.

На други от подбраните тук туристически места ще видите в най-представителен вид архитектурните паметници на цели епохи. Внушителните останки на Колизеума и Пантеона в Рим са свидетелство за мощта и богатството на една от най-великите древни цивилизации на Европа. Превъзходните готически църкви и площади на Брюж пазят жив спомена от златното време на този град през средните векове, когато той е сред най-важните търговски центрове на континента. Очарователният островен град Венеция не се е променил много от времето, когато неговите пищни ренесансови дворци са били построени покрай Канале Гранде. Барселона пък може да се похвали с най-големия и най-добре запазен готически квартал в цяла Европа, но все пак е по-известна с приказната си модернистична архитектура и най-вече с визионерските конструкции на архитекта Антони Гауди. Красивата долина на Лоара, простираща се на юг от Париж, е осеяна с богато декорирани замъци, построени за кралете и царедворците на ренесансова Франция. — Неповторимата атмосфера на кубинската столица Хавана е изпълнена с елегантната колониална архитектура, наследство от нейните испански управници. Сред модерните градове, включени в нашето пътуване, изпъква Ванкувър с множеството си небостъргачи, издигащи се на фона на неповторим високопланински пейзаж.

В книгата ще срещнете и забележителните архитектурни постижения на древни цивилизации, които впоследствие са преживели упадък и дори са изчезнали от лицето на Земята. Тези мистериозни паметници предизвикват множество въпроси, на които учените засега не могат да отговорят. Сред тях е например разположеният високо в Перуанските Анди град Мачу Пикчу, построен през 15 в. и пазещ все още тайната на своето истинско предназначение. Дали това са руините на дворцов комплекс на владетелите на инките или култово място за жертвоприношения към боговете на този малко познат народ? Още по-малко можем да кажем за огромните каменни фигури, разпръснати по отдалечения тихоокеански Великденски остров (Рапа Нуи). Почти нищо не знаем и за изчезналия народ, който изваял тези стилизирани скулптури, чиято функция — най-вероятно религиозна — си остава пълна загадка. Науката разполага с доста повече сведения за Кхмерската империя, управлявала голяма част от Индокитай от 9 до 13 в. и оставила за поколенията огромния храм Анкор Ват в днешна Камбоджа. Този удивителен комплекс представлява символично представяне на свещената планина Меру — лоно на хиндуистките богове и център на вселената. Същата цел са имали и строителите на Боробудур в индонезийския остров Ява, където чрез пирамидален храм те се опитали да материализират духовните концепции на будизма. Разходката из гигантския храм — най-големият в света — представлява духовно поклонничество през трите най-важни селения на будистката космология и завършва при издигнатата в небесата ступа, сочеща пътя към състоянието на нирвана.

Много от величествените паметници, представени на страниците на тази книга, имат духовни функции. Някои от красивите дървени храмове и светилища в древната японска столица Киото са оцелели до днес от построяването си през 8 в., когато е бил основан и градът. Те са особено пленителни по време на ханами — прочутият японски празничен сезон на цъфналите вишневи дървета, когато те могат да се видят сред облаците от бледорозов цвят. Самарканд пък — един от най-значимите културни центрове по Пътя на коприната — е съхранил някои от шедьоврите на ислямската архитектура. На неговия стар площад Реджистан се издигат три огромни медресета, покрити с блестящи от позлата мозайки. Най-важното божество за маите — друг древен американски народ — бил Кукулкан, пернатата змия, почитана от тях в огромния стъпаловиден храм, издигнат между 10 и 13 в. в Чичен Ица, огромен град от камък, намиращ се на полуостров Юкатан. Храмът бил построен при точно спазване на сложни астрономически изисквания във време, когато майте вече са притежавали изключително задълбочени познания по астрономия. Благодарение на това по време на Пролетното и Есенното равноденствие сянката, спускаща се по стените на храма, създава илюзията за огромна перната змия, слизаща бавно по стъпалата на култовата постройка. По времето, когато майте строели техния велик храм, във Франция на самотен остров край бреговете на Нормандия бил издигнат великолепен манастир. Посветен бил на страховития архангел Михаил, чиято статуя се издигала на най-високата му кула. Днес абатството Мон Сен Мишел се е превърнало в една от най-популярните туристически атракции в северната част на страната. На другия край на света, в сърцето на Австралия, култовото място Улуру (наричано преди Айерова скала) също притежава необикновена духовна стойност за местните хора, които обитават тези земи повече от 40 000 години.

Тази книга отдава подобаващо внимание и на чудесата на природата — гейзери и вулкани, планински върхове и водопади, дъждовни гори и пустини — разнообразието от природни съкровища на нашата земя е наистина неизразимо. Сред тях са уникалните блата на Евърглейдс с тяхното изобилие от диви животни и растения, обединени в множество взаимносвързани екосистеми. Да не пропуснем и причудливите багри на Северното сияние, които играят по нощното небе в замръзналите северни ширини на планетата. Тук трябва да споменем и дъждовните гори на Коста Рика, където се наблюдава по-голямо биоразнообразие от цяла Европа или Северна Америка. Също тъй удивително е и многообразието на ендемични видове растения и животни на Галапагоските острови, където Дарвин е започнал да си избистря прочутата теория за еволюцията на видовете по пътя на естествения подбор, предизвикала истинска революция в науката и философската мисъл. Да не пренебрегваме и горещите геологични точки в Исландия и в националния парк Йелоустоун, където гейзерите бълват пара, а край тях в множество фумароли кротко бълбукат сгорещени в недрата на земята води. Също толкова интересни са и безбрежните ледени полета на Патагония и ледникът Перито Морено, който бавно прегражда водите на съседното езеро, а след това с грохот разтваря ледената си стена, за да ги освободи отново. На границата между Замбия и Зимбабве река Замбези е сътворила каскадния водопад Виктория — един от най-големите и най-мощни като воден дебит на света. Красотата му може да се сравнява само с групата от близо, 300 водопада Игуасу между Аржентина и Бразилия. Театралната красота на дивата природа се разкрива по неповторим начин и в Северна Ирландия, където се е формирал странен килим от огромни базалтови колони, неслучайно наречен Великанската пътека — хората не можели да си представят, че това чудо на природата не е дело на чутовни великани. Ако разтворите тази книга, ще се насладите и на някои природни красоти, намиращи се под повърхността на Световния океан. На първо място това е Големият бариерен риф — 3000-километрова система от коралови рифове, простираща се край северозападния бряг на Австралия. Тук водата гъмжи от стотици видове морски животни, включително водни костенурки, акули и морски крави. Най-едрият сухоземен хищник на земята, бялата мечка, се е превърнала в символ на отдалеченото канадско градче Чърчил. Стотици животни от този вид се събират край селището с наближаване на зимата, очаквайки с кулинарно нетърпение водата на Хъдсъновия залив да замръзне, за да тръгнат на лов за тюлени — тяхната любима храна.

През 21 в. на Земята не са останали много места с непокътната и незамърсена от човека природа. Някои от тези последни пусти местенца на планетата също са включени в нашата виртуална разходка. Сред тях са покритите с мъгла дюни на намибийския Бряг на скелетите, където коварните брегове са осеяни с белеещи се кости на изхвърлени на сушата китове и с останки от разбили се поради лошата видимост кораби. Големи части от дъждовните гори на Амазония също са останали запазени за човечеството, като някои от тях дори още не са картографирани, а в тях живеят племена, които все още не са имали никакъв контакт с останалия свят. Голяма част от остров Тасмания е превърната в защитен от ЮНЕСКО район, нарече Тасманийска пустош. Тук са трасирани някои от най-интригуващите пешеходни маршрути в света, сред които с право най-известен е т.нар. Оувърленд Трек.

Оувърленд Трек е само един от многото забележителни маршрути, включени в подбраните от нас незабравими туристически дестинации. Друга световноизвестна пешеходна екскурзия е Пътят на инките, който минава през живописния високопланински ландшафт на Перуанските Анди и завършва във фантастичния каменен град Мачу Пикчу. Уайлдърнес Уотъруей представлява плаване с кану с продължителност от близо седмица през уникалния воден пейзаж на Евърглейдс в Южна Флорида. А в Египет обикновените гемии с бели платна, наречени фелука, продължават и до днес да извършват рутинното си плаване по Нил от Асуан до Луксор — точно така, както са го правили през последните няколко хилядолетия. В Индия пък вълшебната и приличаща на детска играчка железница продължава да се изкачва по безкрайните завои на линията, извеждаща от знойните низини до една от най-високо разположените гари на планетата — Дарджилинг, на 2128 м над морското равнище, откъдето се откриват божествени гледки към най-високите върхове на Хималаите. В същото време провиращата се по протежение на хиляди километри през планините, пустините и ждрелата на Северен Китай Велика китайска стена дава възможност да се направи пешеходна екскурзия по най-големия архитектурен паметник, сътворен от човешка ръка.

Мери-Ан Галахър