Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
Contest, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Роман
Жанр
Характеристика
  • Няма
Оценка
5,1 (× 61 гласа)

Информация

Сканиране, разпознаване и корекция
ultimat (2009)

Издание:

Матю Райли. Битката

ИК „Бард“, 2002

Редактор: Иван Тотоманов

Художествено оформление на корица: „Megachrom“, Петър Христов

ISBN 954-585-358-1

История

  1. — Добавяне

Смея ли да обезпокоя вселената?

Т. С. Елиот

От автора относно „Битката“

Здравейте. Аз съм Матю Райли.

Преди да започнете да се забавлявате с книгата бих искал, ако ми позволите, да споделя с вас някои тайни относно „Битката“.

Преди всичко, някои от вас сигурно знаят, че „Битката“ беше моята първа книга. Историята за това как я публикувах сам, след като всички по-големи издателства в Сидни я отхвърлиха, е достатъчно добре документирана другаде, затова тук няма да се впускам в подробности. Само ще кажа, че бяха издадени едва 1000 екземпляра от книгата, всичките платени от моя милост.

След това се появи „Експлозивно“.

Много хора отделиха от времето си, за да ми кажат какво удоволствие е била за тях „Експлозивно“. Подобни коментари ме радват неимоверно, защото именно това беше и замисълът на книгата — едно шеметно удоволствие върху хартия.

Малко хора знаят обаче, че когато започнах да пиша „Експлозивно“, аз имах една-единствена цел — да надмина „Битката“.

„Битката“ е книгата, която проправи път на „Експлозивно“, а по-късно и на „Храмът на инките“. Ако тя не е толкова мащабна, колкото последвалите я две книги, то е защото бе първата. Тя беше прототипът, по който бяха създадени те; прототипът за един различен вид книга — свръхшеметен, абсолютно нонстоп трилър. Всеки започва отнякъде. Аз започнах с „Битката“.

След като казах всичко това, смятам, че историята в „Битката“ лесно може да се определи като най-шеметната от всички мои книги. Тя е като спортна кола, оголена до основните си части — колела, шаси, двигател. Без лъскава боя, без тапицерия — просто чиста нонстоп енергия.

Както всички писатели знаят, има само една първа книга. И тази първа книга винаги заема особено място в сърцето ти. „Битката“ е тази книга за мен. Тя беше първата и сега, когато поглеждам назад, виждам без съмнение, че тя е определила духа на всичко последващо.

Искрено се надявам да ви е толкова забавно да я четете, колкото на мен ми беше да я напиша.

Матю Райли

Ноември 2000