Към текста

Метаданни

Данни

Серия
Бьорн Белтьо (2)
Включено в книгата
Оригинално заглавие
Paktens Voktere, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Роман
Жанр
Характеристика
  • Няма
Оценка
4,8 (× 9 гласа)

Информация

Сканиране, разпознаване и корекция
Еми (2014)
Допълнителна корекция и форматиране
hrUssI (2014)

Издание:

Том Егеланд. Пазителите на Завета

Норвежка. Първо издание

ИК „Персей“, София, 2010

Редактор: Емил Минчев, Пламен Тотев

Технически редактор: Йордан Янчев

Коректор: Елена Спасова

ISBN: 978-954-830-813-7

История

  1. — Добавяне

„У Бог няма религия.“

Махатма Ганди

Благодарности

Много хора бяха готови да ми помогнат и да споделят експертното си знание с мен, дори и да са се разтревожили от опита ми да всея хаос в техните дисциплини. Затова искам да изкажа своята благодарност на всички доверени съветници за техните безценни идеи и информация. Единствено аз съм виновен за всякакви грешки, които може да съм допуснал и, разбира се, за всички идеи, фантазии и предположения, които съм оплел около историческата реалност, както и историческите и теологически теории, на които е основан този роман. Искам да посоча, че „Пазителите на завета“ е роман, в който съм си позволил много волности. Историческите и теологическите теории, които съм ползвал, са изменени съобразно художествената реалност в книгата и нито един от моите съветници или източници на информация не е отговорен за начина, по който съм използвал предоставените ми данни. Като всеки роман, възникнал в сивата зона между фактите и художествената измислица, „Пазителите на завета“ е пълен с хипотези и теории, които започват там, където реалността и науката свършват.

Искам да благодаря на моя редактор, Ойвинд Фаро, и литературен консултант, Александър Опсал от издателска къща „Ашехог“, както и на Ева Кульой, моят правен съветник в агенция „Ашехог“, за тяхната упорита работа и помощ в подготовката на ръкописа за издаване.

Искам също така да благодаря на моя приятел и колега в Исландия, писателят и режисьор Тран Бертелсон, за неговата непоколебима подкрепа. Много благодарности на доктор Жизли Сигурдсон от института „Арни Магнусон“, който отвори трезорите, за да мога да видя древните ръкописи и който след това търпеливо отговори на всички мои въпроси. Много благодарности също така на свещеник Гейр Вадже от Рейкхолт за това, че ме разведе из земята на Снори. Благодаря също така на авторите Харалд Сомерфелд Боелке, Бодвар Шйелдеруп и Ейнар Биргисон за това, че споделиха с мен знанията си по свещена геометрия. Благодарности на професор Терйе Стордален от факултета по теология на Университета в Осло и на доктор Йорген Х. Йенсениус, архитект и експерт по норвежки дървени църкви. Искам да благодаря и на професор Майкъл Брет от департамента по ориенталски и африкански науки от Университета в Лондон, експерт по историята на Северна Африка, по египетска отбрана и по фатимидите. Благодаря и на главния секретар на тайните архиви на Ватикана, Лука Карбони, и на Томас Ман, библиотекар „Справки“ в библиотеката на Конгреса във Вашингтон.

Има още много личности, които заслужават моята благодарност за тяхната помощ, малка или голяма, коментари, предложения и подкрепа. Така че най-искрени благодарности на: Май Грете Лерум, Арнт Стефансен, Бьорн Аре Давидсен, Йорн Лиен Хорст, Вегард Егеланд, Фредрик Грасвик, Кнут Андреас Скогстад, Дави Уате, Кйел Ойвре Хеланд, Вито Слетеволд, Ойвинд Егас и Астрид Егеланд. Благодаря също така на Гун Хааланд и К. Джонас Норби от Университета в Осло, областен шериф Ларс Смедстадмоем, археолог Ян Бил от музея за викингски кораби в Роскилде и професор Дорис Бехренс Абусеф от Университета на Лондон. Искам да благодаря също така на исландския си издател, Йохан Пал Валдимарсон, Тора Сигридур Инголфсдотир и всички останали в издателска къща „JPV“, както и на италианския ми редактор Елисавета Сгарби и нейните колеги Беатрис Гати и Валерия Фреска от „Бомпиани“. Благодарности на съветниците от Норвежката дирекция за културно наследство, църковното настоятелство на дървената църква в Рингебу, „Статенс картверк“, „Статистика“, Норвегия и Университета в Осло.

Искам специално да благодаря на изстрадалото ми семейство и особено на съпругата си, Асе Михрволд Егеланд, която е най-откровеният ми читател и консултант.

И най-накрая, джаф за Теди и благодаря за компанията.