Към текста

Метаданни

Данни

Серия
Светът на диска (1)
Включено в книгата
Оригинално заглавие
The Color of Magic, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Роман
Жанр
Характеристика
Оценка
5,3 (× 131 гласа)

Информация

Допълнителна корекция
moosehead (2011)
Сканиране и разпознаване
?
Допълнителна корекция
RealEnder (2012)
Допълнителна корекция
moosehead (2017)

Издание:

Тери Пратчет. Цветът на магията

Серия Истории от Светът на диска.

Фантастичен роман.

Превод: [от англ.] Мирела Христова

[The Colour of Magic / Terry PRATCHETT].

Художник: Джош Кирби

Формат: 19 см.

Офс. изд.

Тираж: 10 000 бр.

Страници: 273

Цена: 16.00 лв.

Издателство „Вузев“, София, 1992

ISBN: 954–422–005–4

История

  1. — Добавяне на анотация
  2. — Добавяне
  3. — Корекции от moosehead
  4. — Корекция
  5. — Корекция на правописни и граматически грешки

Статия

По-долу е показана статията за Цветът на магията от свободната енциклопедия Уикипедия, която може да се допълва и подобрява от своите читатели. Текстовото й съдържание се разпространява при условията на лиценза „Криейтив Комънс Признание — Споделяне на споделеното 3.0.

[±]
Цветът на магията
The Colour of Magic
АвторТери Пратчет
Първо издание1983 г.
Великобритания
Оригинален езиканглийски
Жанрпародия, хумористично фентъзи
Видроман (литература)
ПоредицаСветът на диска
ISBNISBN 9544220801 (Вузев); ISBN 978-954-422-149-2 (Artline Studios)

Цветът на магията (на английски: The Colour of Magic) е книга в жанр хумористично фентъзи. Тя е първата книга от мащабната поредица на Тери Пратчет – Светът на диска. Книгата е издадена през 1983 г. и е една от малкото книги от поредицата, които са разделени на глави.

Главен герой в книгата е некомпетентния и циничен магьосник Ринсуинд, който неволно се превръща в екскурзовод на наивния турист Двуцветко. След като двамата са принудени да напуснат град Анкх-Морпорк, пътуването им ги отвежда до страната Крул, разположена на самия ръб на света. По време на тяхното пътешествие двамата герои са придружавани от Багажът на Двуцветко, сандък със стотици крака.

Историята развиваща се в Цветът на магията е продължена в книгата Фантастична светлина.

Аудиокнига

Издадена е аудиокнигата „Цветът на магията“ на български език от www.audiobookbg.com.

Краят

Ринсуинд се събуди и потрепери. Замръзваше от студ.

Това било значи. Когато умреш, отиваш на студено, влажно, мъгливо, ледено място. Пъкълът — мястото, където мрачните духове на Умрелите се тълпят завинаги по скръбните тресавища, а белите кости на труповете проблясват в пъпен синхрон с обкръжаващата ги обстановка… — ей, я почакай малко…

Няма начин Пъкълът да е чак толкова неудобен. А той наистина се чувстваше много неудобно. Усещаше, че го притиска някакъв клон и от това гърбът го боли, ръцете и краката също го боляха по местата, където ги бяха раздрали клончетата, а ако съдеше по това, как усещаше главата си, съвсем неотдавна трябва да го беше ударило нещо тежко. Ако това наистина беше Пъкълът, той определено беше адски… ей, чакай малко…

Дърво. Той се съсредоточи върху думата, която изплува в съзнанието му, макар че на фона на бръмченето в ушите и бляскавите кръгове, които играеха пред очите му, това беше съвсем неочаквано постижение. Дърво. Нещо дървено. Това беше. Клони, клончета и други такива неща. И Ринсуинд, който лежи в него. Дърво. Капе. Мокро. Навсякъде наоколо студен бял облак. И отдолу също. Е, това вече беше странно.

Той беше жив и лежеше, целият в синини, в бодливите клони на някакво малко дърво, което растеше в пукнатината на една скала, щръкнала над пенливата бяла стена, която представляваше Водопада на Ръба. Осъзнаването на този факт му подейства почти по същия начин, както ако го беше блъснал айсберг. Той потрепери от страх. Дървото изскърца предупредително.

Нещо синьо и с неясни очертания се стрелна покрай него, гмурна се за кратко в гърмящите води, после се върна и кацна на един клон близо до главата на Ринсуинд. Беше малка птичка със сини и зелени пера. Тя глътна сребърната рибка, която току-що бе уловила от Водопада и погледна любопитно към магьосника.

Ринсуинд забеляза, че наоколо беше пълно с подобни птици.

Те кръжаха, стрелкаха се и се плъзгаха с лекота по водната повърхност, и току някоя и друга вдигаше пръски вода, когато успееше да си открадне нова обречена хапка от водопада. Няколко от тях бяха кацнали на дървото. Перата им бяха в цветовете на дъгата, също като бижута. Ринсуинд ги гледаше очарован.

Всъщност, той беше първият човек, който някога виждаше птиците-риболовци на Ръба — миниатюрните създания, който от много отдавна водеха начин на съществуване, твърде странен даже и за Диска. Далеч преди Крулианците да построят Обиколната Ограда, птиците-риболовци на Ръба бяха изнамерили свой собствен ефективен метод за контролиране на края на света, за да живеят.

Изглежда присъствието на Ринсуинд не ги безпокоеше. Само за миг, но болезнено ясно той си представи как прекарва остатъка от живота си тук, увиснал на това дърво, и как трябва да се храни само със сурови птици и риба, ако въобще успееше да я улови, когато тя падаше покрай него от човките им.

Дървото се раздвижи осезателно. Ринсуинд усети, че се изплъзва назад и жално изскимтя, но успя да сграбчи някакъв клон. Само че рано или късно щеше да заспи…

В пейзажа настъпи едва забележима промяна и небето придоби бледолилав оттенък. Една висока фигура в черен плащ стоеше във въздуха до дървото. В едната си ръка държеше коса. Лицето й беше скрито в сянката на качулката.

— ДОШЪЛ СЪМ ЗА ТЕБ — проговори невидимата уста, с глас тежък като пулса на кит.

Стволът на дървото проскърца още веднъж, сякаш протестираше срещу нещо, а едно камъче се откърти и се удари в шлема на Ринсуинд, когато един от корените му се изскубна от скалата.

Смърт винаги лично идваше да прибере душите на магьосниците.

— От какво ще умра? — попита Ринсуинд.

Високата фигура се поколеба.

— МОЛЯ? — попита тя.

— Ами, не съм си счупил нищо, не съм се и удавил, тогава от какво ще умра? Не мога просто да бъда убит от Смърт; трябва да има някаква причина — каза Ринсуинд. За свое най-голямо учудване, той вече не се страхуваше. За пръв път в живота си не изпитваше никакъв ужас. Жалко, че това усещане май нямаше да продължи дълго.

Смърт като че ли стигна до някакво решение.

— БИ МОГЪЛ ДА УМРЕШ ОТ СТРАХ — произнесе качулката. Гласът все още бе запазил гробното си звучене, но в него се промъкваше и леко неуверено потрепване.

— Не става — самодоволно отговори Ринсуинд.

— НЕ Е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО НЕПРЕМЕННО ДА ИМА ПРИЧИНА — каза Смърт, — МОГА ПРОСТО ДА ТЕ УБИЯ.

— Ей, не можеш да го направиш! Та това ще е убийство!

Фигурата въздъхна и отметна назад качулката си. Вместо ухилената физиономия на Смърт, която очакваше да види, Ринсуинд се натъкна на бледото и леко прозрачно лице на някакъв доста притеснен демон.

— Всичко обърках, нали? — уморено промълви той.

— Ти не си Смърт! Кой си тогава? — извика Ринсуинд.

— Скрофула.

— Скрофула ли?

— Смърт не можа да дойде — нещастно заобяснява демонът. — В Псевдополис има голяма чумна епидемия. Трябваше да отиде там и да се развилнее из улиците. Затова изпрати мен.

— Никой не умира от скрофулоза! Аз имам права! Аз съм магьосник!

— Добре, добре! Това щеше да е златният ми шанс — каза Скрофула, — но защо не погледнеш и от друга страна — ако те ударя с косата, ще умреш точно така, както би умрял, ако те удареше Смърт. Кой ще знае?

— Аз ще знам! — сопна се Ринсуинд.

— Няма. Ти ще си мъртъв — Скрофула разсъждаваше логично.

— Разкарай се!

— Много добре — заговори демонът, като претегляше косата на ръка, — но защо не се опиташ да погледнеш нещата от моята страна? Това значи много за мен, а ти трябва да признаеш, че животът ти въобще не е чак толкова хубав. Прераждането може да ти донесе само нещо по-хубаво… ох!

Ръката му се втурна да запуши устата му, но Ринсуинд вече сочеше с треперещ пръст към него.

— Прераждане! — развълнувано извика той. — Значи все пак е вярно това, което казват мистиците!

— Аз нищо не съм казал — сприхаво каза Скрофула. — Това беше само грешка на езика. И така — доброволно ли ще умреш или не?

— Не.

— Както искаш — отговори демонът.

Той вдигна косата. Тя изсвистя почти професионално надолу, но Ринсуинд вече не беше там. Всъщност, той беше няколко метра по-надолу и разстоянието непрекъснато се увеличаваше, защото клонът беше избрал точно този момент да се прекърши, и го запрати на и без това прекъснатото му пътуване към междузвездната бездна.

— Върни се! — изпищя демонът.

Ринсуинд не отговори. Той лежеше по корем в стремително летящия въздух и се взираше в облаците, които даже и в този миг изтъняваха.

Те изчезнаха.

Долу, цялата Вселена трепкаше и мигаше срещу Ринсуинд. Ето я Гигантската Атуин — огромна и тежка, обсипана с кратери. Там беше и малката луна на Диска. Виждаше се и една много далечна светлинка, която не можеше да бъде нищо друго, освен „Мощният Пътешественик“. Там бяха и всичките звезди, които изглеждаха съвсем като посипани с прашец диаманти, разпилени по черно кадифе, звездите, които опияняваха, примамваха и неудържимо викаха най-смелите към себе си…

Цялото Мироздание очакваше идването на Ринсуинд.

И той отиде.

А имаше ли друг избор?!

Край
Читателите на „Цветът на магията“ са прочели и: