Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Година
(Пълни авторски права)
Форма
Приложение
Жанр
  • Няма
Характеристика
  • Няма
Оценка
няма

Информация

Сканиране
Debora (2021)
Корекция и форматиране
Epsilon (2022)

Издание:

Автор: Пол Андерсън

Заглавие: Прокълнатият меч

Преводач: Александър Брумов

Година на превод: 2002

Език, от който е преведено: английски

Издание: първо

Издател: ИК „Елф“

Град на издателя: София

Година на издаване: 2002

Тип: роман

Националност: американска

Печатница: „Инвестпрес“ АД — София

Редактор: Адриян Лазаровски; Николай Телалов

Коректор: Катерина Делчева; Десислава Севданова

ISBN: 954-8826-20-8

Адрес в Библиоман: https://biblioman.chitanka.info/books/14947

История

  1. — Добавяне

Американският Писател Поул (Уилям) Андерсън е роден през 1926 г. в Пенсилвания, в семейство на емигранти от скандинавски произход. Главното „П“ на понятието писател не е печатна грешка, драги читателю! За творец от ранга на Пол Андерсън да се каже, че е голям, ще прозвучи повече от скромно, а понятие като велик — надуто и помпозно. Поставен редом с Лем, Азимов, Толкин, Дан Симънс и Джон Норман на най-високия пиедестал на световната фантастика, той е просто Писател.

До Втората световна война семейството на Пол Андерсън живее в Дания. През 1948 г. писателят завършва престижния университет в Минесота със специалност психология. Познанията му по скандинавски езици, литература и най-вече митология го правят ценен кадър за университетското ръководство, а безспорният литературен талант му осигурява преподавателско място във факултета по английска литература.

Пол Андерсън е един от онези автори, които пишат и фентъзи, и научна фантастика. Неговият първи опит с фентъзи жанра се казва „The Broken Sword“(1954). Тази наистина феноменална сага е базирана на скандинавската митология. Историята е в тъмни краски — смъртните са използвани от боговете, които се страхуват, че хората ще прогледнат и ще ги унищожат. Излизането на романа през 1971 г. в Америка е истински литературен триумф. Книгата е издадена в тираж от над 30 000 000 на 56 езика и е непрекъснато преиздавана. Друга известна история — „Three Hearts and Three Lions“ (1953), което е малко по-лека история за викинга Холджър, пренесен в Мрачния свят, за да довърши битката с боговете, започната от полуелфа Скефлок.

Но основните произведения на Андерсън, които ще видите по-долу, са научна фантастика, като „Dominic Flandry“ и „Psychotechnic League“, доста от нещата са писани в съавторство с жена му Карън. И именно те носят огромната популярност на автора, макар че когато се докосва и до фентъзито, определено създава феноменални творби.

За съжаление, произведенията на Пол Андерсън са малко известни на българската аудитория. Освен „Операция Хаос“, „Патрул във времето“ и „Дяволски свят“, останалото творчество на Писателя все още очаква своя издател…

Авторът е и нееднократен носител на наградите „Хюго“ и „Небюла“. Единствен Робърт Силвърбърг има повече престижни награди от него. Пол Андерсън умря миналата година, като остави незапълнима празнина в пантеона на световната фантастика…

Край