Рик Риърдън
Поверително от Лагера на нечистокръвните (23) (Вашият истински наръчник за обучаване на герои от Пърси Джаксън)

Към текста

Метаданни

Данни

Серия
Пърси Джаксън и боговете на Олимп
Включено в книгата
Оригинално заглавие
Camp Half-Blood Confidential, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Роман
Жанр
Характеристика
Оценка
3,8 (× 6 гласа)

Информация

Сканиране
Silverkata (2022)
Корекция и форматиране
Epsilon (2022)

Издание:

Автор: Рик Риърдън

Заглавие: Поверително от Лагера на нечистокръвните

Преводач: Александър Драганов

Година на превод: 2017 (не е указана)

Език, от който е преведено: английски (не е указано)

Издание: първо (не е указано)

Издател: „Егмонт България“ ЕАД

Град на издателя: София

Година на издаване: 2017

Тип: сборник

Националност: американска (не е указана)

Печатница: „Инвестпрес“ АД, София

Излязла от печат: 14.10.2017 г.

Редактор: Ваня Петкова

Коректор: Таня Симеонова

ISBN: 978-954-27-2088-1

Адрес в Библиоман: https://biblioman.chitanka.info/books/16987

История

  1. — Добавяне

Диви местности

viktorina.png

Сцена: Студиото на телевизионно шоу. Трима лагерници стоят зад маса, върху която са поставени звънци. Аполон се намира на подиум. Облечен е като водещ на забавно шоу — с разкопчана риза, лъскаво златисто сако и тесен черен панталон.

Аполон: Добре дошли на нашата първа Викторина на нечистокръвните! Моля, поздравете нашите участници! От хижата на Атина — Беа Уайс [аплодисменти]. От хижата на Арес… Арнолд Бийфкейк! [аплодисменти] И представителят на нашите чифтокопитни приятели… сатирът Фердинанд Ъндъруд! [тропот на копита]. Състезатели, знаете правилата. Задавам въпрос. Ако сте наясно с отговора, удряте звънеца. Готови?

Уайс [почуква по слепоочието си] Мисля, следователно съществувам.

Бийфкейк: [Пъчи мускули] Дай най-лошото от себе си!

Ъндъруд Хм, изядох си звънчето.

Аполон: Отлично! Нека тогава започваме. Първи въпрос. Кажете името на змея, който убих.

[зън-зън!]

Аполон: Уайс?

Уайс Това не е въпрос.

Аполон: Съжалявам, „Това не е въпрос“ не е верният отговор.

Уайс Не, чакай. Имах предвид…

[зън-зън!]

Бийфкейк Змеят е Питон!

Аполон: Правилно!

Бийфкейк [вдига палци] О, да!

Аполон: Следващият въпрос…

ЪНДЪРУД: А мога ли да кажа „зън-зън“, ако знам отговора… или…

Аполон: Кой ме обвини несправедливо, че съм го одрал след музикална надпревара?

Ъндъруд Беее!

Аполон: Съжалявам, но „Бее!“ не е верният отговор! Освен това не сигнализира със звънеца.

Уайс Чакай сега! Знаех това! Не ми остави шанс да отговоря!

Аполон: За толкова велик се имаше с тъпата си двойна свирка, но му дадох да се разбере.

Бийфкейк О, да, разказа му играта.

Уайс Нали те е обвинил несправедливо?

Ъндъруд Бее!

Аполон: Последен въпрос! Знаете ли колко е часът? [зън-зън!]

Уайс [поглежда към слънцето] Два и…

Аполон: Време е за танци! [разкъсва сакото и ризата си и започва да върти обръч] Хайде, момчета! [Сатирите влизат, размахвайки шарени ленти, и започват да свирят приглушено на флейти в прослава на слънчевия бог.]

Бийфкейк О, да! [Раздира ризата си и я подмята вън въздуха!] Време е за купон!

Уайс [търкайки слепоочия]: Не мога да повярвам, че учих за това нещо.

Фердинанд: Зън-зън!

belejka_5.png

Гората на Съвета на чифтокопитните старейшини

utochnenie.png
driada.png

Търсите място с естествена красота за следващата си среща? Защо не се възползвате от тази идилична, закътана поляна? Величествени стари дървета опасват покривка от мека трева. Листата шумолят от нежния бриз, полъхващ от близкия бряг. Пътят на север от конюшните на пегасите е кратък, но си струва всяка крачка. Пуснете съобщение по Ирида преди това и горските дриади ще ви уредят закуска и напитки.

 

 

[Забележка: Нужно е специално разрешение, за да използвате троновете от рози.]

Живей и се учи… за да продължиш да живееш
от сатира Удроу

За мен беше голяма чест, когато Пърси Джаксън ме помоли да ви разкажа за курсовете по оцеляване, които водя. Почувствах се обаче както поласкан, така и объркан, тъй като преподавам Музикална композиция и оценяване на свиренето с флейта, а не оцеляване за начинаещи.

Ето защо, молейки за съвет, изпратих хартиени самолетчета до двамата сатири, преподавали този предмет преди — а именно Гроувър Ъндъруд и Глийсън Хедж. Ето и техните отговори:

[Изпратени в леко сдъвкана кафява хартиена торбичка.]

Скъпи Удроу,

Калифорния е суха. Благодаря, че попита.

Аз използвам методологията, според която всичко трябва да се прави толкова просто, колкото е възможно, понеже болшинството от учениците са хиперактивни. Ето накратко и моя учебен план.

Първа стъпка: огледай се за непосредствени заплахи. Примери: бързо приближаващи чудовища с оголени зъби, от които капе отрова. Пещери, покрити с изгнили бананови обелки. Клоуни, независимо дали изглеждат весели, или щастливи.

Втора стъпка: погрижи се за инвентара си. Ценно е да разполагаш с вода, храна, огън и… още храна.

Трета стъпка: стой спокоен и изчакай да те спасят. Забележка: това действа само ако някой те търси.

Надявам се да съм помогнал!

Искрено твой:

Гроувър

[Написано на гърба на рисунка с молив, на която виждаме баща сатир, майка вятърна нимфа и мъничко бебенце.]

Удроу,

За да оцелееш, трябва да преживееш всички препятствия. Както и вероятните, които могат да бъдат доста смътни, така че — не спирай вниманието си върху тях.

Колкото до боя — най-добра работа върши тоягата. Ясеновото дърво е идеално, здраво, леко, пляска звучно, когато порази целта. Не пробвай с бор. Ухае хубаво, ама е лепкав, а и нямаш идея какво може да живее в него.

Ако не разполагаш с тояжка наблизо, шут с копитото в слънчевия сплит, удар с рогата в гърлото и със задника в корема. Бее!

Тренера

Оцених всички тези мъдри съвети, но допуснах, че е по-добре да си намеря своя техника за оцеляване. Затова сторих онова, което върша най-често, когато обмислям някое предизвикателство. Погледнах към звездите, за да подиря съвет от тях. Тогава ми хрумна, че мога да науча и героите да търсят съвети от звездите!

Съзвездията са чудесни за навигация и ориентиране. Те също имат и голямо историческо значение, тъй като са създадени от хора и същества, издигнати в небесата от гръцките богове. Това се казва съчетаване на полезното с приятното.

Ето част от моето предложение за план.

Каквото кажеш, мамо (или W/M-образното съзвездие)

Касиопея, царицата на Етиопия, се хвалела, че тя и дъщеря й Андромеда са по-красиви от Нереидите, момичетата на Посейдон.

— Богове! Майко! Та това е толкова унизително! — простенала Андромеда.

Нереидите се оплакали на баща си. За да накаже гръмката хвалба на Касиопея, Посейдон изпратил морското чудовище Кето да опустоши Етиопия.

Единственият начин да се спре ужасът бил Андромеда да бъде принесена в жертва на звяра.

Касиопея, естествено, не споделила подобен факт с дъщеря си. Вместо това подмамила Андромеда до брега с обещания за прекрасен плаж и там я оковала за някаква скала, така че Кето лесно да си я похапне.

Ма-мо! — заоплаквала се Андромеда над шума на вълните. — Тези вериги никак не си отиват с облеклото ми! Морската сол кара косата ми да се къдри. И кога ще дойде масажистът ми?

— Ето го! — извикала Касиопея в отговор, когато Кето се издигнал от вълните и нападнал принцесата. (Забележка: Гроувър би нарекъл Кето „непосредствена опасност“.)

Секунди преди чудовището да я погълне, от небето се спуснала фигура. Това бил героят Персей! Той извадил своя диамантен меч („О, блестящ е!“, чули Андромеда да изрича между ревовете на Кето.), убил звяра, освободил принцесата, омекотил накъдрената й коса със специален серум и се оженил за нея. Родили им се девет деца, основали град Микена и живели щастливо до края на дните си.

А когато умрели, Персей и Андромеда се превърнали в съзвездия. Те са доста бледи, така че се намират трудно. Ето защо вместо това потърсете Касиопея, която също е настанена сред звездите. Там тя се проявява като не по-малко нахална, отколкото е била и на Земята — няма как да сбъркате очертанията й. Пет ярки звезди оформят буквата M, макар че от определен ъгъл може да я съзрете и като W. Намерите ли я, значи сте близо до дома.

Знаете ли, че: съзвездията на майка и дъщеря са близо едно до друго. Толкова са близо всъщност, че ако се заслушате през някоя безлунна нощ, може да чуете как Андромеда нарежда на Касиопея „да се разкара и да й даде малко повече простор“.

Меча история

Зевс отново мамел Хера с красавица на име Калисто, която била и една от Ловджийките на Артемида. Защо Калисто нарушила клетвата си да се пази от мъжете, никой не разбрал. Някои твърдят, че Зевс я изиграл, като се превърнал в Артемида. Както винаги, Хера узнала за измяната на съпруга си и с едно гневно пуф превърнала Калисто в мечка, която сетне накарала Артемида да улови. А може би накарала Аркас, сина на Зевс и Калисто, който бил сръчен ловец. Детайлите остават неизяснени. Така или иначе, мечката Калисто била под угрозата да бъде простреляна със стрела, когато обаче Зевс най-накрая забелязал това.

— Хмм. Това донякъде е по моя вина — признал той и отклонил заплахата.

Калисто се изправила на задните си крака, кръстосала лапи пред косматите си гърди и изревала на мечешки:

Донякъде?

— Нека се реванширам — рекъл той, превърнал я в съзвездие и я метнал на небето. Сторил същото и за Аркас, тъй като преценил, че така момчето ще е в безопасност от Хера. Звездите оформяли силуетите на мечки, поради което гърците ги нарекли Големия и Малкия черпак.

Майтапя се бе! Гърците им дали имената Голяма и Малката мечка, макар и Голямата мечка всъщност да изглежда като голям черпак за супа с изкривена дръжка и широка паница. Малката мечка е по-мъничък черпак и има дръжка, която се изкривява нагоре, а не надолу.

Знаете ли, че: според слуховете Зевс и Калисто тайно се виждат, докато той е в римския си облик. Крие се на планетата Юпитер, а може би се превръща в нея, а тя се навърта около него чрез близкия спътник, кръстен на името й. Когато Хера научи за усамотените им срещи, очаквайте супернова в този квадрант на небето.

Гледайте звездите, когато се загубите

Как тези истории ще ви помогнат, когато сте се загубили? Е, ако успеете да различите Голямата мечка, Малката мечка и Касиопея в звездното небе, значи, ще откриете север. Трите съзвездия са наредени около Полярната звезда, единствената, която си стои на едно място в небето. Намерете съзвездията и ще намерите Полярната звезда. Намерете Полярната звезда и сте намерили севера. Намерили ли сте севера, ще разберете накъде са изток, запад и юг. Намерите ли изток, запад, север и юг, ами, вече все едно сте у дома си!

[Забележка: когато споделих плана си за урок с Гроувър, той ми посочи, че това върши работа само ако сте наясно в каква посока е домът ви. Освен това не бил особено приложим денем. Е, сега, какво да сторя! Все е някакво начало!]