Към текста

Метаданни

Данни

Серия
Бриджет Джоунс (3)
Включено в книгата
Оригинално заглавие
Mad About The Boy, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Роман
Жанр
Характеристика
  • Няма
Оценка
4,2 (× 9 гласа)

Информация

Корекция и форматиране
maskara (2019)

Издание:

Автор: Хелън Филдинг

Заглавие: Бриджет Джоунс: Луда по онова момче

Преводач: Надя Баева

Година на превод: 2014

Език, от който е преведено: английски

Издание: първо

Издател: ИК „Колибри“

Град на издателя: София

Година на издаване: 2014

Тип: роман

Националност: британска

Печатница: „Симолини“

Редактор: Жечка Георгиева

Технически редактор: Симеон Айтов

Художник: Стефан Касъров

Коректор: Здравка Букова

ISBN: 978-619-150-337-7

Адрес в Библиоман: https://biblioman.chitanka.info/books/7891

История

  1. — Добавяне

Преобразяване

Четвъртък, 24 май 2012 г.

81 кг; свалени килограми 0; последователи в Туитър 0; погълнати протеинови шоколадчета 28; погълнати протеинови шоколадови десертчета 37; брой хранения, заместени с протеинови шоколадчета или десертчета 0; среден брой калории на ден, включващи нормална храна и протеинови продукти 4798.

Току-що ходих до клиниката за борба със затлъстяването за тазседмичното мерене.

— Бриджет — обърна се сестрата към мен. — Трябва да заместваш храненията с протеиновите продукти, а не да ги ядеш като добавка.

Погледнах намусено към диаграмата, а после избъбрих:

— Ще ме последвате ли в Туитър?

— Аз не използвам Туитър — отвърна тя. — Следващата седмица забрави за Туитър и просто яж протеиновите продукти. Става ли?

21:15 ч. Децата спят. О, боже, толкова съм самотна, без последователи в Туитър, дебела, гладна и отвратена от шибаните продукти срещу затлъстяване. Мразя този момент от деня, когато децата спят. Би трябвало да е изпълнен с релаксация и забавление, а вместо това предлага единствено самота. Добре. Няма да затъвам в нея. Прес следващите три месеца ще:

• сваля 34 килограма

• спечеля 75 последователи в Туитър

• се науча да използвам телевизора

• намеря приятелка с деца на сходна възраст, която живее наблизо, така че цялата вечер да е приятна, вместо да представлява хаос, последван от невъздържано тъпкане с настъргано сирене.

Да! Точно от това имам нужда. Не е естествено за децата да бъдат изолирани в индивидуални къщи с един или двама възрастни, обръщащи твърде много внимание на щастието им, уплашени да ги пуснат на улицата заради опасност от педофили. Със сигурност трябва да е имало педофили, когато ние растяхме, но предизвиканият от медиите страх от педофили промени целия облик на родителските задължения. Нужни са други родители, с които непринудено да разговаряме и да посръбваме вино, докато децата играят, та да се получи нещо като голямо италианско семейство, което вечеря под дървото. Както се казва, „иска се цяло село, за да се отгледа дете“.

Също така, за да се подготви знаменитост за червения килим.

Всъщност отсреща има една прилична жена, която явно има деца, макар че „прилична“ вероятно е несполучлива дума. Тя има вид на необуздана бохемка с буйна черна грива, украсена с разни неща, които щяха да са по̀ намясто в лунапарк или магазин за домашни любимци, отколкото на нечия глава. Целият й облик би изглеждал чудат, ако не беше необичайната й дива бохемска красота. Виждала съм я с други хора, които идват и си отиват: деца, тийнейджъри — бавачки?, мъжки бавачки?, любовници? — неприлично красив мъж, който може и да й е съпруг или пък художник, който идва да я рисува, и от време на време с бебе. Може би има деца на същата възраст?

Вече се чувствам поободрена. Утре ще е по-хубав ден.

 

 

Четвъртък, 31 май 2012 г.

79 кг.

Да. От миналата седмица съм свалила 2 килограма! Вече съм обратно на теглото от началото на диетата. Макар че според сестрата не съм се простила с мазнина, а с „други неща“. Също така твърди, че трябва да започна например да карам колело, вместо цял ден да си седя на задника.

 

 

Четвъртък, 7 юни 2012 г.

77,5 кг.

10 ч. Възприех плана на нашия ексцентричен (т.е. разумен) кмет Борис Джонсън за заемане на колело — купих си ключ за едно от Колелата на Борис и заех едно от въпросните Колела на Борис. Изведнъж се чувствам като част от страхотния велосипедизиран Лондон: свят на безгрижни млади хора, отбягващи колите си, стегнати и загрижени за околната среда. Ще отида до клиниката за борба със затлъстяването с колело.

10:30 ч. Току-що се върнах напълно травматизирана от пътуването с колело. Абсолютно ужасена съм. Не спирах да се тревожа, че съм забравила да си сложа колана, и слизах от велосипеда всеки път щом доближеше кола. Може би ще избера алеята покрай реката.

11:30 ч. Току-що се върнах от колоезденето покрай реката. Вървеше наистина добре, докато някой не хвърли яйце от мост. Или може би беше птица, на която изведнъж й се е приискало да снесе преждевременно. Ще се почистя от яйцето, повече няма да се занимавам с Колелото на Борис и ще отида до клиниката с автобус. Докато си седя на задника, поне ще съм жива и чиста вместо мъртва и изпоцапана с яйце.

 

 

Четвъртък, 14 юни 2012 г.

76 кг.

Не спирам да се събличам и да се качвам на кантара, а после свалям часовника, гривната и т.н. и се взирам възторжено в цифрите. Това ме кара да искам да отслабвам още.

 

 

Сряда, 20 юни 2012 г.

13 ч. Ходих на фитнес, което е добре, но също така и неприятно очевидно. Освен това, какъв е този закон, според който, когато съблекалнята е празна, с изключение на един-единствен друг човек, шкафчето му задължително ще е право срещу вашето?

Сега ще се върна обратно в Туитър и ще открия хора.

13:30 ч.

@ДалайЛама Също както змията се освобождава от кожата си, ние трябва да се освобождаваме от миналото си отново и отново.

Виждате ли? С Далай Лама сме на един кибер акъл. Аз се освобождавам от тлъстината си също като змия.

 

 

Сряда, 27 юни 2012 г.

9:30 ч. Започнах с моя сценарий на „Хеда Габлър“. Темата наистина е неимоверно актуална, защото се разказва за момиче, живеещо в Норвегия — аз ще го променя на Куинс Парк, — което решава, че „с дните й за танци е свършено“ и за нея няма да се омъжи никой прекрасен мъж, та избира някакъв пълен досадник — също както се хвърляш на последния стол, щом спре музиката при игра на музикални столове. Може да я накарам да свали много килограми и да открие много последователи в Туитър.

10 ч. А може би не. Последователи в Туитър 0.

 

 

Четвъртък, 28 юни 2012 г.

72 кг. Свалени килограми 7!

О, Боже мой! Свалила съм 7 килограма! Странното е, че след като през годините безброй диети не успяха или продължиха само пет дни, тази всъщност…

brigetjones_teglo_1.png

… действа! Има нещо общо с това, че ходя всяка седмица, мерят ме и проверяват пропорциите между мускулна маса и тлъстина, а аз съответно съм наясно, че не мога да хитрувам, като излъжа сама себе си как съм на диета с разделно хранене, щом ми се дояде печен картоф, и как съм на диета „Уейтуочърс“, щом копнея за десертче „Марс“. Също така току-що установих, че мога да се напъхам в една рокля, която обличах, преди да забременея (макар да се налага да призная, че формата й е като на палатка), и това ме тласна към безумен оптимизъм.

 

 

Четвъртък, 12 юли 2012 г.

70 кг. Свалени килограми 9. Написани страници от сценария 10. Последователи в Туитър 0.

21:15 ч. О, боже, толкова съм самотна. Добре. Наистина ще се захвана сериозно с Туитър.

21:20 ч. Далай Лама има 2 милиона последователи и въпреки това той самият не следва никого. Точно така. Един бог не може да следва другите. Чудя се дали лично туитва, или го е възложил на свой сътрудник.

21:30 ч. Пълен срив. Лейди Гага има 33 милиона последователи! Защо изобщо си правя труда? Туитър е едно огромно съревнование за популярност, в което аз съм обречена да се представям най-зле.

21:35 ч. Току-що написах съобщение на Том, в което му обяснявам, че Лейди Гага има 33 милиона последователи, а моите са нула.

21:40 ч.

Трябва ти да следваш хората. Иначе откъде ще знаят, че си в Туитър?

Но Далай Лама не следва никого.

Ти не си Бог или Лейди Гага, драга. Трябва да си проактивна. Последвай мен: @ТомКат37.

22:00 ч. @ТомКат37 има 878 последователи. Как е успял да го постигне?

 

 

Петък, 13 юли 2012 г.

22:15 ч. Имам последовател! Виждате ли? Хората започват да забелязват стила ми.

22:16 ч. О.

@ТомКат37 Виждаш ли? Имаш си последовател. Сега продължавай.

Само един Том, и толкоз.

 

 

Вторник, 17 юли 2012 г.

69 килограма. Последователи в Туитър 1.

Обед. Славен и исторически ден. Отидох на пазар в „Ейч енд Ем“ и помолих продавачката да ми донесе номер 16, а тя ме изгледа, сякаш съм луда, и отсече:

— Нужен ви е 14. — Донесе го и ми беше точен. Нося номер 14!

И имам последовател! Същински вирус съм.

 

 

Четвъртък, 26 юли 2012 г.

67,5 кг; страници от сценария 25; последователи в Туитър 1.

Да! Преминах бариерата от 68 килограма (макар че може и да го постигнах, като стоях на куц крак и леко се подпирах на мивката).

Също така сценарият ми лети. Реших да го кръстя „Листата в косата му“, което е най-прочутата фраза в „Хеда Габлър“. Макар и да е известна само защото никой не разбира какво има предвид.

 

 

Понеделник, 30 юли 2012 г.

67 килограма. Последователи в Туитър 50 001.

21:15 ч. Имам друг последовател! Но странен последовател. Последовател с 50 000 последователи.

21:35 ч. Какво е това? Рее се също като някой космически кораб и наблюдава смълчано. Чувствам, че трябва да стрелям по него или нещо такова.

21:40 Казва се Екс Ти Си Къмюникейшънс.

22 ч. Току-що написах на Том за цялата история със странния последовател, който отговори:

@ТомКат37 @ДжоунсиБиДжи Това е спамбот, миличка. Просто маркетинг.

22:30 ч. Да, бе. Току-що отговорих:

@ДжоунсиБиДжи @ТомКат37 Вече си имам спамбот. Да го беше видял днес под безмилостните лъчи на ранното утринно слънце.

 

 

Вторник, 31 юли 2012 г.

Последователи в Туитър 50 001.

14 ч. ПЕТДЕСЕТ ХИЛЯДИ И ЕДИН ПОСЛЕДОВАТЕЛИ. Чувствам се невероятно! Току-що си купих балсам за по-плътни устни! Усещането е малко странно, но всъщност като че действа.

15 ч. Чудя се дали ако си сложа от балсама за плътни устни на ръцете, пръстите ми ще станат по-дебели.

 

 

Сряда, 1 август 2012 г.

Последователи в Туитър отново 1.

7 ч. Спамботът е изчезнал и е отвел със себе си петдесетте хиляди проклети последователи. Бррр! Децата са будни.

21:15 ч. Ще проверя набързо какво става в Туитър.

21:20 ч. Том разпратил моя туит със спамбота и са се появили седем нови последователи.

21:50 ч. Какво да правя сега обаче? Дали е редно да ги приветствам? Да им пожелая добре дошли?

21:51 ч. Да ги последвам?

22 ч. Парализирана съм в мълчание заради неудобното си положение в социалната медия. Може би повече няма да се занимавам с Туитър.

 

 

Четвъртък, 2 август 2012 г.

64 кг; свалени килограми 15; увеличаване на мускулната маса 5% (каквото и да значи това).

13 ч. Шеметно еуфорична! Току-що бях в клиниката за борба със затлъстяването и сестрата каза, че вече съм надминала целта си и съм образцов пациент. После отново отидох в „Ейч енд Ем“, за да проверя кой размер съм, и съм 12.

Слаба съм и не приличам на чапла! Аз съм Ума Търман! Аз съм Джемайма Кан!

14 ч. Шмугнах се в „Маркс енд Спенсър“, за да закупя шоколадова торта за отпразнуване, и я изядох цялата също като някоя полярна мечка, загребвайки големи шепи с лапа.

 

 

Петък, 3 август 2012 г.

66 килограма (спешна ситуация).

10 ч. Кълна се, че шоколадовата торта се придвижи директно от устата към корема ми и сега си седи под кожата като торбичка от фолио в евтина кутия вино. Налага се да изоставя сценария, кариерата си и всичко останало и да отида до фитнеса.

Обед. Повече никога няма да стъпя във фитнеса. Вече никога няма да отслабвам и не ме е грижа за това. Кипях от ярост, докато лежах отпред с вирнат задник и не успявах да повдигна щангата с глезени. Озърнах се и забелязах, че всички са разкривени смехотворно на своите уреди също като творения на Йеронимус Бош.

Защо е толкова трудно да се справим с телата си? Защо? „О, виж ме само, аз съм тяло, ще се перча с лойта си, освен ако НЕ ГЛАДУВАШ, не ходиш по унизителни ЦЕНТРОВЕ ЗА ТОРМОЗ или пък ако решиш да похапнеш нещо вкусно и да се напиеш“. Мразя диетите. Всичко е по вина на ОБЩЕСТВОТО. Просто ще си бъда стара и дебела, ще ям каквото ми се иска и НИКОГА ВЕЧЕ НЯМА ДА ПРАВЯ СЕКС, а ЩЕ СИ БУТАМ ЛОЙТА НА КОЛИЧКА.

 

 

Неделя, 5 август 2012 г.

Тегло (неизвестно, не посмях да проверя).

23 ч. Днес погълнах следните неща:

• 2 броя мъфини „Здравословно начало“ (с други думи, всеки по 482 калории)

• пълна английска закуска с наденички, бъркани яйца, бекон, домати и пържени филийки хляб

• пица „Експрес“

• бананов сплит

• 2 пакетчета бонбони „Роло“

• половин шоколадов чийзкейк от „Маркс енд Спенсър“ (всъщност, ако трябва да съм честна, цял чийзкейк от „Маркс енд Спенсър“)

• 2 чаши шардоне

• 2 пакета чипс със сирене и лук

• 1 пакетче настъргано сирене

• 1 30 сантиметрова желирана „змия“, купена в кино „Одеон“

• 1 пакет пуканки (голям)

• 1 хотдог (голям)

• Остатъците от 2 хотдога (големи)

ХАХАХАМАМКА ВИ ХА. На ти тебе, Общество!

 

 

Четвъртък, 9 август 2012 г.

69 кг; качено тегло от миналата седмица 4,5 кг (макар че шоколадовият чийзкейк все още е непокътнат в стомаха ми).

14 ч. Едва успях да се накарам да отида в клиниката за борба със затлъстяването, толкова съм засрамена.

Сестрата хвърли един поглед към кантара и ме прати при лекаря, а после ме накара да вляза в помещението за групова терапия, където всички останали говореха за техните „хранителни рецидиви“. Всъщност беше страхотно. Моят определено беше най-яркият и всички изглеждаха дълбоко впечатлени.

brigetjones_teglo_2.png

21:15 ч. Въпреки — или може би в потвърждение на — лекцията от сестрата (отнема три седмици да се създаде навик и после три дни да се съсипе) просто искам отново да се тъпча със сладкиши и сирене, за да се върна следващата седмица и да шашна останалите още повече.

21:30 ч. Току-що се обадих на Том със сирене, сипещо се от устата, и му разясних цялата ситуация.

— Неее! Не започвай да се мъчиш да надскочиш рецидивите на затлъстелите! — заяви той. — Ами Туитър? Последва ли последователите си? Последвай Талита.

21:45 ч. Том ми туитна адреса на Талита в Туитър.

21:50 ч. @Талитакучкакъсметлийска има 146 хиляди последователи. Мразя Талита. Мразя Туитър. Отново чувствам потребност да нагъвам сирене или Талита.

21:52 ч. Току-що написах на Том: @ДжоунсиБиДжи @ТомКат37 Талита има 146 хиляди последователи.

@ТомКат37 @ДжоунсиБиДжи Не се тревожи, миличка, това са предимно хора, с които е спала или е била омъжена за тях.

22 ч. Талита ми отговори.

@Талитакучкакъсметлийска @ТомКат37 @ДжоунсиБиДжи Драги мои, наистина е УЖАСНО вулгарно да демонстрирате ревност в Туитър.

 

 

Петък, 10 август 2012 г.

Последователи в Туитър 75, после 102, после 57, а после вероятно николко.

7:15 ч. През нощта най-мистериозно тихомълком са се появили 75 последователи.

21:15 ч. Сега са 102. Чувствам се преливаща от отговорност: все едно съм водач на култ и те ще скочат в езеро или нещо подобно, ако им кажа. Може би ще си сипя чаша вино.

21:30 ч. Трябва да демонстрирам качества на лидер и да се обърна към последователите си.

@ДжоунсиБиДжи Добре дошли, последователи. Аз съм водачът. Изключително добре дошли сте в моя култ.

@ДжоунсиБиДжи Но моля ви, не правете нещо странно, като например да скочите в езеро, дори да го поискам от вас, защото може и да съм пияна.

21:45 ч. @ДжоунсиБиДжи Бррр! 41 от вас, последователи, са изчезнали също така внезапно, както се появиха.

@ДжоунсиБиДжи Я да се връщате!

 

 

Четвъртък, 16 август 2012 г.

62 кг; написани страници от сценария 45; последователи в Туитър 97.

16:30 ч. Последователите в Туитър дотичаха обратно и се разраснаха досущ като носа на Пинокио. Очевидно е знак или поличба. Теглото пак започна да слиза надолу, завърших второ действие от сценария си (почти) и току-що видях съседката бохемка.

Мъчех се да паркирам колата. Това е нещо невъзможно на нашата улица, тъй като е тясна и с извивки, а колите паркират и от двете й страни. Влизах и излизах от паркомястото поне четиринайсет пъти, а после превключих на Брайлово паркиране, т.е. да намърдам колата на мястото, като побутвам колите отпред и отзад. Брайловото паркиране става за нашата улица, защото всички го правят, а после, като се случи да мине някой камион за доставка и изподраска колите наред, някой записва номера му и всички си покриваме очукванията със застраховките.

— Мамоооо! — викна Били. — В колата, която чукна, има човек.

Съседката бохемка седеше на предната седалка и крещеше на децата отзад. Знаех си, че сме сродни души. Тя слезе от колата, последвана от двете си мургави и бесни на вид деца. Изглеждаха на същата възраст като Мейбъл и Били: по-голямо момченце и по-малко момиченце. После съседката бохемка хвърли поглед на ожуленото, усмихна ми се широко и се прибра в къщата.

Бяхме осъществили контакт! Слагахме началото на приятелство! Стига да не се държи като спамбот.

 

 

Четвъртък, 23 август 2012 г.

61 кг; свалени килограми 18 (невероятно); размер дрехи в посока надолу 3.

Исторически и щастлив ден. Нямам никакви мазнини. От клиниката за борба със затлъстяването казаха, че съм достигнала здравословно тегло и е време да премина на „Поддръжка“. Причината за загубата на повече тегло би била естетическа, а не защото те мислят, че е нужно!

И за да го докажа, току-що отново бях в „Ейч енд Ем“ и съм номер 10.

brigetjones_teglo_3.png

Написала съм половината от сценария и ако не друго, поне установих, че имам съседка с деца на същата възраст. Имам 79 последователи в Туитър, част съм от пристрастено към социалните медии поколение И СЪМ ДЕСЕТИ РАЗМЕР. Виждате ли!? Може би не е съвсем като да не ставам за нищо.

 

 

Понеделник, 27 август 2012 г.

Написани действия от сценария 2,25; последователи в Туитър 87.

Мейбъл е толкова забавна. Седеше и се взираше напред с тайнствено изражение.

— Какво правиш? — попита я Били, леко развеселен, вперил в нея настоятелно кафявите си очи. Марк Дарси. Марк Дарси, превъплътен в образа на дете.

— Участвам в състезание по взиране — отговори Мейбъл.

— С кого?

— Със стола — заяви Мейбъл, сякаш беше най-очевидното нещо на света.

С Били се разкикотихме, а после той внезапно спря и ме погледна.

— Мамо, ти пак се смееш.