Ма Дзиен (автор)

Произведения

Предговор

Разказ

Сваляне на всички:

Биография

По-долу е показана статията за Ма_Дзиен от свободната енциклопедия Уикипедия, която може да се допълва и подобрява от своите читатели. Текстовото й съдържание се разпространява при условията на лиценза „Криейтив Комънс Признание — Споделяне на споделеното 3.0.

[±]
Ма Дзиен
Ma Jian in Hong Kong 2018.jpg
Роден18 август 1953 г.(1953-08-18)
Циндао, Китай
Професияписател, художник
Националносткитаец
Жанрроман, разкази, пътеписи
Дебютни творби„Изплези си езика“, 1986
СъпругФлора Дрю
Ма Дзиен в Общомедия

Ма Дзиен (на китайски: 馬建) е писател, автор на ред награждавани прозаични творби, описван от Нобеловия лауреат Гао Синдзиен като „един от най-важните и смели гласове в китайската литература“.

Биография

Ма Дзиен започва творческия си път като художник и фотограф. След като през 80-те години на ХХ в. властите в Китай му забраняват да се занимава с визуални изкуства, той заминава на дълго пътешествие на автостоп, което го отвежда чак до Тибет. Дълбоко поразен от мястото и нравите, Ма Дзиен пише петте разказа от бъдещия сборник „Изплези си езика“. Те са публикувани през 1987 г. в сп. „Народна литература“, но са посрещнати с огромно неодобрение от комунистическата цензура, вследствие на което съответният брой е спрян от продажба и претопен, а това и всички следващи произведения на Ма Дзиен са забранени в родината му.

Ма Дзиен емигрира първо в Хонг Конг, сетне в Германия и накрая във Великобритания. Женен е за английската си преводачка Флора Дрю и живее с нея и четирите им деца в Лондон. Сред най-акламираните му книги са „Майсторът на фиде“ (1991), „Червена прах“ (2003), „Пекинска кома“ (2008), „Тъмният път“ (2012).

На български език

На български език са публикувани две от книгите на Ма Дзиен (ИК „Жанет 45“):

Външни препратки