Юстайн Гордер
Светът на Софи (Роман за историята на философията)

През 1991 г., когато норвежкият философ Юстайн Гордер написва „Светът на Софи“, той си мисли, че роман за историята на философията ще предизвика интерес само сред специалисти. Четири години по-късно тази книга е най-продаваният роман в света.

Опитът на Гордер да разкаже в достъпна форма историята на философията се оказва триумфален. Книгата е преведена на 50 езика и е продадена в над 25-милионен тираж. Романът е претворен в мюзикъл, игрален филм, телевизионен сериал, компютърни игри…

 

 

Юстайн Гордер е роден през 1952 г. в Осло, столицата на Норвегия. Баща му е директор на училище, а майка му — учителка и автор на детски книги. Ю. Гордер завършва университета в Осло, където изучава скандинавска литература, теология и философия.

След като се оженва през 1974 година, той започва да пише учебници по философия и богословие. През 1981 година заедно със семейството си се премества в Берген, където няколко години преподава философия.

През 1986 година публикува първата си книга с художествени творби — сборника „Diagnosen og andre noveller“. След това пише книги за деца. Издаденият през 1990 година роман „Тайната на пасианса“ е отличен с наградата на литературните критици на Норвегия и на Министерството на културата на Норвегия. Най-голям обаче се оказва успехът на „Светът на Софи“.

През 1997 г. Юстайн Гордер и неговата съпруга основават Фондация „Софи“, която присъжда ежегодна международна награда за екология в размер на 100 000 долара — една от най-големите награди в областта на екологията.

Съдържание

Светът на Софи 5,9

Sofies Verden,
fb2.zip epub txt.zip sfb.zip


Информация

Издание:

Автор: Юстайн Гордер

Заглавие: Светът на Софи

Преводач: Яна Кожухарова

Година на превод: 1997

Език, от който е преведено: норвежки (не е указано)

Издание: второ

Издател: „Дамян Яков“

Град на издателя: София

Година на издаване: 2005

Тип: роман

Националност: норвежка

Печатница: „Абагар“ АД, Велико Търново

Редактор: Радка Бояджиева

Художник: Стефан Сърчаджиев

ISBN: 954-527-277-5

Адрес в Библиоман: https://biblioman.chitanka.info/books/9042

История

  1. — Добавяне

Библиоман