През лятната ваканция Никола̀ ще почива веднъж с родителите си и втори път в Синия лагер. Но където и да е той, с него винаги е адски щуро! Вярно, родителите не могат да почиват, а възпитателите в лагера направо се побъркват, но често възрастните са по-големи деца от самите деца. Затова и книжката е любимо четиво за малки и големи.

„Ваканциите на малкия Никола̀“ са част от знаменитата поредица разказчета на едно момченце, измислена от хумориста Рьоне Госини и илюстрирана от карикатуриста Жан-Жак Семпе — незабравима за тези, които я познават, и вечно свежа за онези, които ще се запознаят с нея.

Съдържание

За авторите

Тандемът Рьоне Госини и Жан-Жак Семпе стои зад едни от най-успешните проекти за деца и тийнейджъри в световен мащаб. Подвизите на малкия Никола̀ и неговите щури съученици покориха сърцата на милиони малчугани. Рьоне Госини разказва истории, които са възпитателни за децата, живеещи в свободни общества, а находчивите карикатури на Жан-Жак Семпе развеселяват и придават чар на четенето като преживяване.

Жан-Жак Семпе е роден на 17 август 1932 г. в Бордо. По-скоро слаб ученик, изключен за лошо поведение от „Колеж модерн“ в Бордо, той сменя различни професии: момче за всичко при един търговец на вино, ръководител в детски летен лагер, помощник в кантора. През 1951 г. продава първата си рисунка на вестник „Сюд-Уест“. Срещата му с Госини съвпада с началото на светкавична кариера като „вестникарски карикатурист“. С малкия Никола̀ създава незабравима галерия от портрети на ужасни хлапета, населяващи въображението ни до ден-днешен.

Рене Госини е роден на 14 август 1926 г. в Париж. Кариерата си започва в Ню Йорк. Когато се връща във Франция в началото на петдесетте, изпод перото му се раждат цяла поредица легендарни герои; Госини замисля приключенията на малкия Никола̀ заедно с Жан-Жак Семпе, като изобретява детски език, който става причина малкият палавник да се прочуе по света. След това Госини създава Астерикс заедно с Албер Юдерзо. Успехът на малкия гал е феноменален. Приключенията на Астерикс, преведени на 107 езика и диалекта, са сред най-четените произведения по света. Гениален сценарист, в приключенията на малкия Никола̀, дяволито момченце, което върши пакости с подкупваща наивност, Госини достига върха на своя талант. Това го кара да каже:

„Изпитвам особена нежност към този герой.“

 

Ваканциите на малкия Никола 5,7

Les Vacances du petit Nicolas,
fb2.zip epub txt.zip sfb.zip


Информация

Издание:

Автор: Рьоне Госини

Заглавие: Ваканциите на Малкия Николà

Преводач: Венелин Пройков

Година на превод: 2011

Език, от който е преведено: френски

Издател: ИК „Колибри“

Град на издателя: София

Година на издаване: 2011

Тип: сборник разкази

Националност: френска

Художник: Жан-Жак Семпе

Художник на илюстрациите: Жан-Жак Семпе

ISBN: 978-954-529-911-7

Адрес в Библиоман: https://biblioman.chitanka.info/books/2191

История

  1. — Добавяне

Библиоман