– Човечеството се подхлъзна към сърцето на мрака още когато Земята беше жива… Но мракът няма собствено битие, Дивна! Той е просто липса на светлина!

 

– Преди малко Уайт каза, че преди да изчезне напълно, изкуството на Земята се е изродило. Хората престанали да създават неща с положителен заряд под претекст, че показват реализъм…

– Но това, което гледахме… То беше реално, Пит! — развълнувано го прекъсна Дивна.

– За времето, в което е писано, може би. За времето, от което датира записът — едва ли… А за нашето време — в никакъв случай! — Питър я погледна изпитателно. — Това беше последният ти урок при Уайт. Може би е добре да запомниш, че силните емоции са опасни за здравето.

– Всъщност ще запомня друго — усмихнато отвърна поглед от илюминатора Дивна. — Истинските неща не губят жизнеността си с времето. И изкуството, ако е истинско, оцелява и променя, дори свят като нашия!

В най-елитната космическа академия След Земята се учи и расте цветът на човечеството. Питър, геният, инсценирал на десет години екологична катастрофа, за да накара управляващите да променят безумен закон. Дивна, отличен стрелец и мечтателка, за която силните чувства не са недостатък, а път към едно пожелано бъдеще. Марти, неизчерпаем извор на щуротии, който може да те измъкне и от най-черната дупка…

Отвъд реда и спокойствието на Академията растат, и се учат (най-често едни от други), трошачите. Лишени от заможни родители — ако изобщо имат родители, — те не са част от „цвета на човечеството“… ала защо тогава изглеждат по-пъстри, с купоните, скайбола и рок-звездите си „Чукча“?

А още по-далеч, един Координатор крои как да превърне мерките за сигурност в средство за абсолютен контрол. Някои неща не се променят.

Освен ако „академиците“ и трошачите не се обединят и покажат, че цялото човечество все пак се учи, и расте.

 

Казанлъшкият ученически клуб „Светлини сред сенките“ измисля, пише и илюстрира колективни книги от 2004 г. Досега са излезли седем: „Въже от светлина“, „Шахтата“, „Аурелион: Монетата“, „Играта“, „Дивна“, „Войната с фафите“ и „Аурелион: Храмът“. Ръководителката им Валентина Димова е автор на самостоятелните „Марти“, „Внимание, някой играе“, „Макс, момчето от реалния свят“ и „Злостоик“.

В момента младите творци пишат втора част на „Дивна“, работят по двете части на „Непоискано добро“ и довършват трилогията за Аурелион. За откъс от „Аурелион: Храмът“ Маринела Тенева, една от Светлинките, бе отличена като полуфиналист в конкурса за писателския семинар на фондация „Елизабет Костова“ за 2009 г.

Дали пък бъдещето вече не е сред нас?


Информация

Издание:

Дивна — роман, български

Автори: Валентина Димова, Стефан Василев, Маринела Тенева, Анелия Стойкова, Мая Стойкова, Теньо Стойнов, Симеон Шопов

Фентъзи клуб „Светлини сред сенките

Предговор: Боряна Коскина

Послеслов: Калин Ненов

Редактори: Боряна Коскина, Светлана Янева, Калин Ненов

Коректор: Калин Ненов

Корица: Маринела Тенева

Електронно оформление: Александър Василев, Калин Ненов

Първо хартиено издание — Фондация „Човешката библиотека“, 2009

ISBN 978-954-92241-5-3

Първо електронно издание — Фондация „Човешката библиотека“, 2011

(без ISBN)

 

Ако по-желаете да подкрепите авторите — парично или с отзиви :), — заповядайте в сайта ни. Всички събрани средства се влагат в написването и издаването на следващите книги на клуб „Светлини сред сенките“.

 

По-желали:

Таня Джекова

Станислава Димова

Светлана Янева

Радосвета Гологанова

Пепи Якова

Мира Илкова

Мария Гуглева

Лора Бранева

Калин Ненов

Димитър Панайотов

Димитрина Ангелова

Дилян Благов

Деяна Василева

Даниела Попова

Даниела Петкова

Габриела Петрова

Вяра Крушкова

Виолета Кецкарова

Боряна Коскина

Богдана Соколов

Атанас П. Славов

Антон Попов

История

  1. — Добавяне