Любителите на научно-фантастичната литература напразно биха търсили в „Заключената планета“ онези апарати, машини и уреди, които правят всесилен човека на бъдещето при овладяването на нови светове. Авторите умишлено са избягвали техническите описания. Всекидневието на бъдещите изследователи, делничното в техния живот на една непозната планета, което също може да бъде богато и разнообразно, наситено с остри изживявания — ето за какво ни разказва тази книга.

Ние често се мъчим да си представим срещата с разумни същества от далечни звездни светове. И все ни се иска тази среща да стане по някакъв изключителен начин. Тържествено и неповторимо. Сред рубинени зари и блясък. След величави подвизи, след трудни победи над тъмни сили и непознати чудовища… Така ни се иска… Но не е ли много по-естествено тази среща да се състои така: местните жители на една безименна планета от системата на звездата Епсилон от Еридан боледуват от страшна болест. В своето отчаяние те се обръщат за помощ към непознатите пришълци. Без да жалят сили и време, земните хора се заемат с непосилната задача.

Преднамерената делничност на разказа прави книгата достоверна, героите — реални и живи. А палещата тайна, която измъчва момчето Юли почти до края на разказа, кара читателя да прочете повестта на един дъх.

Съдържание

Заключената планета 4,8

fb2.zip epub txt.zip sfb.zip


Информация

Издание:

Автор: Васил Райков; Георги Данаилов

Заглавие: Заключената планета

Издание: първо (не е указано)

Издател: „Народна младеж“ — издателство на ЦК на ДКМС

Град на издателя: София

Година на издаване: 1965

Тип: повест

Националност: българска

Печатница: Държавен полиграфически комбинат „Дим. Благоев“, София

Излязла от печат: 18.XI.1965 година

Редактор: Светозар Златаров

Художествен редактор: Иван Стоилов

Технически редактор: Лазар Христов

Художник: Иван Кирков

Коректор: Елена Иванова

Адрес в Библиоман: https://biblioman.chitanka.info/books/17790

История

  1. — Добавяне

Библиоман