Отново се срещаме с неповторимата Кейти Кар. Този път тя получава възможност да съпроводи мисис Аш и дъщеря й Ейми при едногодишното им пътуване из Европа. Посещават Лондон, Париж и средиземноморското крайбрежие. В Ница Кейти Кар се запознава с красивия лейтенант от флота Нед Уъртингтън. Той е увлечен по красивата Лили Пейдж, но скоро открива колко мила и сериозна е Кейти.

 

 

Сюзан Кулидж (1845–1905) е родена в Кливланд, щата Охайо. Започва да пише по време на Гражданската война, когато се записва доброволка като медицинска сестра. Най-известните й произведения са романите: „Какво направи Кейти“ (1872), „Кейти на училище“ (1873); „Какво направи Кейти след това“ (1886). Трилогията излиза за първи път на български език в поредицата „Вечните детски романи“.

Съдържание

Какво направи Кейти след това 0

What Katy Did Next,
fb2.zip epub txt.zip sfb.zip

За книгата и автора

Сюзан Кулидж е псевдоним на Сара Чанси Уолси (1845–1905). Тя е родена в град Кливланд, щата Охайо. Израства в заможно, културно семейство, което е тясно свързано с университета в Йейл.

В своите романи Сюзан Кулидж описва много от преживяванията на своето детство, по-голямата част от което прекарва в град Ню Хевън, щата Кънектикът.

Сара Уолси започва да пише по време на Гражданската война, когато се записва доброволка като медицинска сестра. Първата й книга за деца — сборник с приказки — е публикувана от издателство в Бостън, чиито главен редактор вече е превърнал Луиза Мей Олкът в литературна звезда с романа й „Малки жени“. Вероятно по негово предложение Сара Уолси написва „Какво направи Кейти“ (1872), подписан с псевдонима Сюзан Кулидж. На следващата година се появява продължението на книгата — „Кейти на училище“. Години по-късно Кулидж се завръща към любимото си семейство Кар с романа „Какво направи Кейти след това“ (1886), в който е описана забавна екскурзия в Европа. Книгата излиза за първи път на български език.

Сюзан Кулидж е автор на много сборници с разкази, повечето от които се появяват за първи път в списанието „Дядо Коледа“ на Мери Мейпс Додж.

През целия си живот Сюзан Кулидж пише за своето детство, но не се омъжва и няма свои деца. Автор е и на няколко тома поезия за възрастни.


Информация

Издание:

Автор: Сюзан Кулидж

Заглавие: Какво направи Кейти след това

Преводач: Юлияна Димитрова

Година на превод: 2000

Издател: ИК „Пан ’96“

Град на издателя: София

Година на издаване: 2000

Тип: роман

Печатница: „Балкан прес“ АД

Редактор: Цанко Лалев

Художник на илюстрациите: Пламена Тодорова

ISBN: 954-657-341-8

Адрес в Библиоман: https://biblioman.chitanka.info/books/6571

История

  1. — Добавяне

Библиоман