Татко Мелкер и четирите му деца решават да прекарат лятната си ваканция на малкия остров Черноглава чайка. Никой не очаква, че тук ще намерят втория си дом. Заедно с децата от острова те преживяват приключения, за каквито в града не са и мечтали. Тайнствени места, буря в морето, игри с непознати животни — лятото минава като сън, но всички знаят, че ще се върнат отново.

 

 

Астрид Линдгрен е родена през 1907 г. във фермата Нес, област Смоланд, Южна Швеция. Бащината й фамилия е Ериксон. Като дете чете много — най-вече книги, в които главните герои са момичета. Сред любимите й романи са „Анн от фермата «Грийн Гейбълс»“ от Луси Монтгомъри и „Полиана“ от Елинор Портър. Завършва училище през 1923 г. и започва работа в местния вестник. Три години по-късно се премества в Стокхолм, където изкарва курсове за секретарка. През 1931 г. се омъжва за Стуре Линдгрен и приема фамилното му име. Раждат им се две деца — момче и момиче.

През 1944 г. Астрид Линдгрен написва първия си роман за деца — „Пипи Дългото чорапче“ като подарък за десетия рожден ден на дъщеря си. Книгата е публикувана на следващата година от издателство „Равен и Сльогрен“. Линдгрен получава предложение да работи в същото издателство като редактор за детска литература. В продължение на 25 години, въпреки световната слава и финансовия си успех, Линдгрен върши своята редакторска работа. Напуска издателството през 1970 година.

Астрид Линдгрен е най-популярната детска писателка в света. Тя е автор на десетки прекрасни романи — „Пипи Дългото чорапче“ (1945), трилогията за Карлсон (1955–1968), „Малките детективи и гълтачът на мечове“ (1957), „Островът на чайките“ (1968) и др.

За своето творчество Астрид Линдгрен е получила голям брой престижни награди — Шведската държавна награда за литература (1957), наградата „Андерсен“ (1958), златен медал на Шведската академия (1971), наградата „Луис Карол“ (1973) и много други.

През 1985 г. от шведските обществени библиотеки са заети 2 000 000 екземпляра от книгите на Астрид Линдгрен, което я превръща в най-четения шведски автор.

Като израз на изключително признание, преди няколко години в един от парковете на Стокхолм бе издигната нейна бронзова статуя.

Съдържание

Островът на чайките 0

Vi på Saltkråkan,
fb2.zip epub txt.zip sfb.zip


Информация

Издание:

Автор: Астрид Линдгрен

Заглавие: Островът на чайките

Преводач: Елена Коцева

Година на превод: 1999

Език, от който е преведено: не е указано (шведски)

Издание: не е указано (второ)

Издател: ИК „Пан ’96“ ООД

Град на издателя: София

Година на издаване: 2006

Тип: повест

Националност: не е указано (шведска)

Печатница: „Инвестпрес“ АД

Редактор: Любомир Русанов

Художник на илюстрациите: Ръбърт Хейлс

ISBN: 954-657-243-8

Адрес в Библиоман: https://biblioman.chitanka.info/books/5795

История

  1. — Добавяне

Библиоман