Някъде в сърцето на Европа, в бивша Югославия — една разрушена от войната страна, се намира тайнствена долина. Местните жители я наричат „Вълче сърце“.

След сражение с руски наемници двама журналисти, мъж и жена, намират в нея три-четиригодишно момиченце, което играе голо в снега, пазено от два вълка. Жената грабва детето и го отнася със себе си в Германия.

Само че нещо с малкото момиченце не е наред. То сякаш е остатък от друго време, междинно същество, дошло от друга реалност.

То сякаш е вратата към една друга, ужасяваща действителност. А съществата, които я обитават, не са хора.

 

Волфганг Холбайн, род. 1953, днес е един от най-успешните немскоезични автори на фантастични романи, еднакво обичан и от младото поколение, и от по-възрастното. С жена си, петте си деца и един внук, Холбайн живее близо до град Нойс, заобиколен от много котки, кучета и други домашни животни.

 

В бивша Югославия младото семейство журналисти от Франкфурт на Майн Щефан Мевес и Ребека искат да вземат интервю от един партизански командир, бивш висш офицер от армията на Съветския съюз, който е създал свое малко царство в голямата страна, разтърсвана от граждански войни. Пътувайки към целта, двамата минават край тайнствена долина, която водачът им нарича „Вълче сърце“, и която не е означена на нито една географска карта.

От дъното на долината до тях достига протяжен вълчи вой.

След сражение с руснаците на Барков журналистите се спасяват с бягство през непознатата страна. В долината откриват три-четиригодишно момиченце, което играе голо в снега, а от двете му страни стоят и го пазят два големи вълка. Ребека успява да грабне детето и те го донасят със себе си в Германия.

Само че нещо с малкото момиченце не е наред. Щефан и Ребека знаят за съществуването на така наречените „диви деца“, отгледани от животни, но според тях това дете не е такова. Ева, както те наричат малката, излъчва странно обаяние, което грабва първо Ребека, после Щефан. Тя сякаш е остатък от друго време, междинно същество, вкоренено в друга реалност.

Има и други от нейния вид, нейни братя и сестри, обвити от тайнствена аура на изострени сетивни възприятия, в която е скрито нещо страшно и зло. Това е чувството за опасност, митичен ужас, който човекът от Европа от незапомнени времена свързва с единствените животни, олицетворяващи за него смъртната опасност.

Дали вълците са се върнали, за да си приберат детето? И съюзници или врагове са те в битката срещу властите и срещу партизаните?

Съдържание

Вълче сърце 4,5

Wolfsherz,
fb2.zip epub txt.zip sfb.zip


Информация

Издание:

Автор: Волфганг Холбайн

Заглавие: Вълче сърце

Преводач: Здравка Евстатиева

Година на превод: 2000

Език, от който е преведено: немски (не е указано)

Издание: първо

Издател: Издателство „Литера Прима“

Град на издателя: София

Година на издаване: 2000

Тип: роман

Националност: немска

Печатница: Образование и наука ЕАД

Редактор: Марин Найденов

ISBN: 954-738-044-3

Адрес в Библиоман: https://biblioman.chitanka.info/books/9577

История

  1. — Добавяне

Библиоман